x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acționar la un SSIF sancționat cu suspendarea autorizației anul trecut de ASF, Sorin Mititelu este împins de PSD în funcția de vicepreședinte ASF

Acționar la un SSIF sancționat cu suspendarea autorizației anul trecut de ASF, Sorin Mititelu este împins de PSD în funcția de vicepreședinte ASF

de Adrian Stoica    |    13 Dec 2023   •   09:59
Acționar la un SSIF sancționat cu suspendarea autorizației anul trecut de ASF, Sorin Mititelu este împins de PSD în funcția de vicepreședinte ASF

PSD îl propune pe Sorin Mititelu candidat la funcția de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară responsabil cu sectorul de asigurării.

Nominalizarea aceasta vine după ce, recent, PSD l-a desemnat pe Alexandru Petrescu drept candidat de funcția de președinte al instituției care în ultima perioadă s-a aflat în centrul unui scandal după ce în doi ani de zile doi mari asigurători, liderii pieței RCA, au intrat în faliment. Desemnarea lui Sorin Mititelu ridică însă unele semne de întrebare după ce în 2022 Societatea de Servicii și Investiții Financiare (SSIF) Optimus Fintech SA, la care acesta deține cea mai mare participație, a fost sancționată de ASF cu suspendarea autorizației pentru că nu a respectat condițiile autorizate de funcționare. Ulterior, ASF a anunțat că a retras autorizația companiei la cererea acesteia.

Ce spune ASF

În Buletinul ASF privind activitatea instituției din perioada 25.07.2022 – 29.07.2022 apar referiri la sancțiunile impuse companiei Optimus Fintech unde acționar este cel care ar urma să conducă activitatea de control în sectorul asigurărilor. Astfel, în DECIZIA NR. 984/25.07.2022, se precizează că s-au constatat următoarele:

- nu dispune de nivelul capitalului inițial minim corespunzător obiectului de activitate propus;

- nu are trei administratori, un post de administrator devenind vacant în perioada suspendării autorizației de funcționare;

- nu dispune de al doilea director;

- nu are autorizată o persoană responsabilă cu funcția de conformitate și nici o persoană responsabilă cu funcția de administrare a riscurilor.

Deși a avut posibilitatea de a formula eventuale obiecții la aceste constatări ale ASF, societatea a decis să nu facă acest lucru.

 

Ce sancțiuni a primit

În urma celor constatate de controlul realizat de ASF s-a dispus sancționarea cu avertisment a S.S.I.F. OPTIMUS FINTECH S.A și suspendarea autorizației de funcționare acordată prin Autorizația nr. 167/12.12.2019 până la îndeplinirea condițiilor care au stat la baza emiterii autorizației de funcționare, dar nu mai mult de 90 de zile.

 

Oamenii din asigurări, nemulțumiți

Nominalizarea lui Sorin Mititelu pentru funcția de vicepreședinte ASF responsabil cu sectorul de asigurări i-a nemulțumiți și pe oamenii din asigurări. Potrivit unei postări pe facebook a Asociației Oamenilor din Asigurări, nominalizarea este comentată în termeni sarcastici:” Ce noroc poate avea piața asigurărilor numai cu "mititei" numiți după ureche ...Cum să conduci o piață după ce ți-a fost retrasă licența chiar de către instituția pe care urmează să o controlezi? Așa zisul insurtech ( SIC!) - Optimus Fintech, a închis în fiecare an cu rezultat negativ, până i-a fost retrasă licența!”

 

Cum arată Optimus Fintech

În intervalul 2018 - 2021, Optimus Fintech a închis în fiecare an cu rezultat negativ și a raportat zero lei la indicatorul cifra de afaceri netă. Platforma termene.ro îi indică la acționari Optimus Fintech pe Sorin Cristinel Mititelu - 49%, Adrian Băjenaru - 23%, Emil Dan Stoica - 23% și Marius Adrian Moldovan - 5%.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

/media/file/633aa0bbea3c6629684478.pdf

Buletinul ASF în care apare decizia de sancționare a SSIF Optimus Fintech (Pdf)

 

×