x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acțiunile Nuclearelectrica scad semnificativ în deschiderea ședinței bursiere de vineri

Acțiunile Nuclearelectrica scad semnificativ în deschiderea ședinței bursiere de vineri

21 Dec 2018   •   10:55
Acțiunile Nuclearelectrica scad semnificativ în deschiderea ședinței bursiere de vineri

Acţiunile Nuclearelectrica şi Oltchim se depreciază semnificativ în deschiderea şedinţei bursiere de vineri, consemnând scăderi de 18,48% şi, respectiv, 14,84%, pe o piaţă, de asemenea, în declin, transmite Agerpres. 

Titlurile Banca Transilvania şi BRD şi-au mai atenuat pierderile, consemnând scăderi de 0,63% şi, respectiv 0,37%. 

Valoarea totală a tranzacţiilor se apropie de 3,92 milioane de lei (840.680 euro) după prima jumătate de oră de la deschiderea şedinţei. 

Totodată, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide 15 companii, scădea cu 0,7%, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, înregistra o depreciere similară, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor era în creştere cu 0,96%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, consemna o depreciere de 0,6%. 

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,42%, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, se deprecia tot cu 0,9%. 

Cele mai tranzacţionate acţiuni sunt Banca Transilvania (505.769 lei), Nuclearelectrica (211.395) şi Fondul Proprietatea (111.465 lei). 

Pierderile importante consemnate în ultimele două zile pe Bursa de la Bucureşti vin după anunţul ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, care a prezentat pe data de 18 decembrie 2018, la Palatul Victoria, o serie de măsuri fiscal - bugetare care urmează să fie adoptate în şedinţa de Guvern de vineri. 

Printre cele mai importante decizii vizează o ''taxă pe lăcomie" care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. Autorităţile estimează la trei miliarde de lei impactul acestei măsuri. 

De asemenea, Executivul are în vedere plafonarea preţului la gazele naturale din producţia internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022, dar şi o contribuţia bănească percepută de la operatori economici care desfăşoară activităţi în domeniul energiei electrice şi termice de 3% din cifra de afaceri realizată de aceştia. Şi comunicaţii se majorează taxele aferente pe ANCOM la 3%. 

Totodată, comisionul de administrare pentru Pilonul II de pensii urmează să fie redus de la 2,5% la 1% iar o persoană se va putea retrage de la un fond de pensii, după minimum cinci ani de participare. 

Anunţul ministrului, urmat de publicarea în dezbatere publică a proiectului de ordonanţă de urgenţă, a stârnit numeroase reacţii negative din partea mediului de afaceri şi a dus cele mai importante pierderi din ultimii 10 ani pentru Bursa de Valori Bucureşti.

×