x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Active vandute doar cu acordul Fiscului

Active vandute doar cu acordul Fiscului

26 Noi 2004   •   00:00

CODUL FISCAL - KPMG a prezentat firmelor noul sistem de impunere

Firmele trebuie sa stie ca sistemul de impozitare din Romania va suferi modificari importante incepand de anul viitor. Necunoasterea acestora poate duce administratorul in puscarie.
DANIELA IVAN

ATENTIE! Patronii vor putea scoate la vanzare utilajele firmei la doua luni dupa anuntarea organelor de control fiscal
Schimbarile care vor fi aduse Codului Fiscal sunt pozitive, a afirmat Patrick Leonard, tax partener in cadrul KPMG Romania, in cadrul unui seminar organizat de compania de consultanta. El a exemplificat cu reducerea impozitului pe profit de la 25% la 19%, cu noul barem pentru impozitul pe venit care va contine numai trei transe (14%, 26%, 38%) in locul celor cinci cote care exista in prezent. Astfel, cota minima de impozitare se va reduce de la 18% la 14%, iar cota maxima de impozitare se va reduce de la 40% la 38%.

ATENTIE LA ACTIVE. Administratorii firmelor trebuie sa fie atenti. Daca compania vrea sa vanda sau sa cesioneze actiuni, parti sociale sau active fixe, trebuie sa anunte Fiscul cu 60 de zile inainte, a declarat Niculae Done, tax partener la KPMG. El a mai spus ca efectuarea unui asemenea transfer fara notificarea autoritatilor fiscale este considerata infractiune, si administratorul firmei face inchisoare intre 6 luni si 2 ani. Concret, firmele nu-si pot vinde masinile, calculatoarele, sediile daca nu anunta statul. In cele doua luni, reprezentantii Fiscului realizeaza un control in companie pentru a afla daca aceasta are obligatii fiscale neachitate catre stat sau catre alte companii. "Imi este greu sa spun care este motivul acestei decizii. Probabil, reprezentantii statului vor sa fie siguri ca, in caz de executare silita, firma mai are active si deci banii pot fi recuperati", a comentat Done. Aceasta cerinta este nerezonabila si nepractica, iar rezultatul il constituie o incalcare a libertatilor economice ale contribuabililor.

CASE. Incepand cu 1 ianuarie 2005, profitul obtinut din vanzarea sau cesionarea unor proprietati imobiliare, actiuni sau titluri de participare se va impozita cu 10%, numai daca societatea a detinut bunul mai mult de doi ani. Altfel, impozitarea va fi de 19%. Masura se va aplica si in cazul in care contribuabilul a achizitionat proprietatea imobiliara sau titlurile de participare inainte de 1 ianuarie 2004.

DOBANZI
Cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta rezultata din diferenta de curs valutar vor fi nedeductibile de anul viitor daca gradul de indatorare a capitalului firmei (capital imprumutat/ capital propriu) este peste 3%. Exceptie fac dobanzile si pierderile din diferentele de curs valutar in legatura cu imprumuturile obtinute direct sau indirect de la banci internationale de dezvoltare sau organizatii similare etc. Aceste cheltuieli tratate in 2005 ca nedeductibile pot fi teoretic reportate si amortizate pe baza profiturilor viitoare. Sfatul specialistilor este ca firmele care au un grad mare de indatorare sa faca o majorare a capitalului social pana la sfarsitul anului, pentru a putea sa-si deduca cheltuielile cu dobanzile.
×
Subiecte în articol: economic