Activele Rafinăriei RAFO Oneşti negrevate de sarcini vor fi scoase la vânzare, preţul de pornire fiind stabilit la 60 milioane de euro, fără TVA, și nu vor fi cedate sub valoarea de lichidare de 29,75 milioane dolari, plus TVA. Măsura face parte din planul de reorganizare a societăţii întocmit de administratorul special, Casa de Insolvenţă Transilvania, şi adoptat de Comitetul Creditorilor pe data de 4 decembrie. Acesta a fost deja înregistrat la Tribunalul Bacău.
Rafinăria are datorii de circa 330 de milioane de lei şi se află de mai mulţi ani în conservare. După cum ne-a declarat Ion Marian, reprezentantul salariaţilor RAFO, compania mai are doar 80 de angajaţi, iar pentru repornirea ei este necesară o infuzie de capital. El susţine că există investitori interesaţi să preia rafinăria, dar toţi aşteaptă soluţionarea litigiilor în care a fost implicat procesatorul de ţiţei.
Potrivit planului de reorganizare, viitorul cumpărător va fi obligat să păstreze domeniul de activitate cel puţin cinci ani, astfel încât să fie preîntâmpinată dezafectarea întregii platforme. Prin vânzarea la valoare de piață a activelor companiei, se estimează că cei care au creditat societatea își vor recupera circa 57% din creanțe, în timp ce, în ipoteza falimentului și a cedării activelor la valoarea de lichidare, gradul de recuperare ar fi de doar 34,36%, se arată în planul de reorganizare.
7,48 milioane de dolari a încasat Autoritatea pentru Privatizare și Administrarea Activelor Statului pentru vânzarea a 59,99% din acţiunile rafinăriei către firmele Imperial Oil din Bacău și Canyon Servicos din Portugalia.
Un acţionariat misterios
Peste 90% din datoriile RAFO Onești sunt către fostul acționar majoritar al companiei, Petrochemical Holding, grup înregistrat în Austria și controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski. În vara anului trecut, pachetul de 96,5% din acţiuni a fost preluat de compania Anders Capital GmbH, înregistrată în Austria și controlată de doi oameni de afaceri din Republica Moldova. Câteva luni mai târziu, acţiunile rafinăriei au ajuns la compania de consultanţă şi trainning Result-4-You BVBA, înregistrată în Belgia.
RAFO Onești a reintrat în insolvență pe data de 27 octombrie 2016, după ce în 2011 ieșise dintr-o procedură de reorganizare care durase şapte ani