x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adio gaze ieftine: contractele cu intermediarii sunt până în 2030

Adio gaze ieftine: contractele cu intermediarii sunt până în 2030

de Daniel Ionaşcu    |    05 Oct 2011   •   14:42

Dupa ce ieri ministerul Economiei aprecia “buna colaborare' a companiilor romanesti cu Gazprom sI anunta triumfalist intr-un comunicat “disponibilitatea' Gazprom de a direct gaze, comunicatul publicat de gigantul gazelor pe propriul site nu mentioneaza nimic despre aceasta posibilitate.

Ba mai mult, intalnirea ministrului Ion Ariton cu presedintele Gazprom Alexei Miller, nu este mentionata decat intr-un comunicat literalmente de trei fraze. Si, dupa cum ati ghicit, nici vorba sa fie mentionat ceva despre contractele directe dintre Gazprom sI Romgaz. “Partile au discutat despre starea actuala a cooperarii bilaterale in sectorul energetic. O atentie speciala a fost data promovarii eforturilor de furnizare a gazului rusesc in Romania sI tranzitul sau catre tari terte. Aditional, participantii la intalnire au adresat-o posibilitatii de lansare de proiecte comune in domeniul generarii de electricitate. Partea romana a mai fost informata despre progresul proiectului South Stream', arata comunicatul rus.

In schimb, institutia condusa de Ariton s-a hazardat sa strecoare in comunicat despre cum la intalnire s-a apreciat “buna colaborare' dintre companiile romanesti sI Gazprom. “Miller a anuntat disponibilitatea companiei pe care o conduce de a raspunde pozitiv solicitarilor partii romane pentru stabilirea unor relatii contractuale directe pentru furnizarea de gaz catre Romania, precizand ca domeniu prioritar asigurarea consumului de gaze pentru productia de energie electrica. Cu acelasi prilej, Alexei Miller a exprimat interesul Gazprom pentru investitii in centrale electrice din Romania', spune comunicatul Ministerului Economiei. Discutii pe tema acestor proiecte au avut loc in multe randuri in ultimii trei ani, insa fara sa fie miscat vreun pas sau sa fie concretizate in vreun fel.

Ba mai mult, rusii spun ca aceste contracte cu intermediarii sunt valabile pana in 2030, in conditiile in care autoritatile romane au anuntat in dese randuri ca acestea expira in 2012. Surse din domeniu au precizat pentru Jurnalul National ca pana in 2030 are Gazprom contracte cu WIEE sI Imex Oil pentru livrari in tara noastra, in vreme ce ce acestea au contracte cu date diferite cu societati din Romania: Romgaz, GdF SUEZ, E.ON Gaz sau Termoelectrica. WIEE este o companie mixta formata de Gazprom cu grupul german Wintershall, in vreme ce Imex Oil este detinuta de Conef, societate controlata de magnatul aluminiului Vitaly Matsisky. Acesta controleaza Alro prin grupul Vimetco.

Romania a importat anul trecut 2,6 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia, adica 18% din consum, insa inaintea crizei cantitatile ajungeau la 4,4 miliarde de metri cubi.

×