Pungile din plastic nebiodegradabil vor fi înlocuite cu
unele din material biodegradabil, din stofă sau din hârtie, pentru a proteja
mediul înconjurător.
MEDIU - Plasticul se degradează în peste 100 de ani
Pungile din plastic nebiodegradabil vor fi înlocuite cu
unele din material biodegradabil, din stofă sau din hârtie, pentru a proteja
mediul înconjurător.
Ministrul Mediului, Attila Korodi, pregăteşte o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabil vor fi înlocuite cu pungi din plastic biodegradabil, hârtie sau stofă. În acest sens, autorităţile vor să îi taxeze foarte tare pe comercianţii care vor introduce pe piaţă pungi din plastic nebiodegradabil. “Utilizarea pungilor din plastic nebiodegradabil, disponibile gratis la comercianţi, va fi taxată drastic pentru a-i determina pe vânzători să folosească ambalaje alternative din materiale biodegradabile, pentru care nu se va percepe nici o taxă”, a explicat Attila Korodi, ministrul Mediului. Un român foloseşte anual 250 de pungi din plastic nebiodegradabil pentru o perioadă de 20 de minute, conform statisticilor. Korodi a explicat că o pungă din plastic de calitate bună se descompune în circa o sută de ani, iar una din platic biodegradabil se descompune în câteva luni. Mai mult, o pungă ecologică costă doar cu 5% mai mult faţă de o pungă din plastin nebiodegradabil, care poluează mediul înconjurător. “Sperăm ca taxarea să îi descurajeze pe operatorii care pun în circulaţie acest gen de ambalaje şi să-i facă să se reorienteze spre ambalaje ecologice, după exemplul Irlandei, unica ţară din Uniunea Europeană unde funcţionează acest sistem”, a spus Korodi.
INFORMARE. Pentru ca măsura să poată fi pusă în practică este nevoie de informarea cetăţenilor cu privire la riscurile pe care le reprezintă pungile din plastic pentru mediul înconjurător. În acest sens, autorităţile vor face campanii de comunicare. “Vom face campanii de comunicare pe această temă şi mizăm şi pe crearea unei concurenţe în acest domeniu, în sensul că, probabil, vor apărea retaileri care vor prefera să renunţe la ambalajele nedegradabile în favoarea pungilor fie din plastic biodegradabil, fie din hârtie, fie din stofă”, a spus Korodi Attilla. În prezent la noi în ţară nu există facilităţi de producţie pentru pungi din plastic biodegradabil, acesta fiind un plastic special, cu o compoziţie chimică modificată, ce-l face să se distrugă în doar câteva luni, la temperaturi de 30 de grade Celsius.
Legea va fi gata în primăvară
O astfel de măsură nu se poate lua de la o zi la alta, motiv pentru care actul normativ va fi gata până în primăvară, iar intrarea în vigoare se va face treptat, existând chiar o perioadă de tranziţie. Ministrul Mediului speră ca efectele să se vadă la începutul lui 2009. Korodi a explicat că această schimbare vizează doar pungile din plastic nebiodegradabil, nu şi alte categorii de ambalaje. “Nu putem să cerem ca alte ambalajele să fie făcute din materiale biodegradabile, întrucât unele dintre ele se ţin pe stoc poate şi un an, iar schimbarea tipului de ambalaj ar putea pune în pericol siguranţa consumatorului”, a mai spus Korodi.