x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul de Finanțe: Bugetul din 2023 are drept țintă o scădere a inflației și a deficitului

Ministerul de Finanțe: Bugetul din 2023 are drept țintă o scădere a inflației și a deficitului

de Redacția Jurnalul    |    08 Dec 2022   •   20:15
Ministerul de Finanțe: Bugetul din 2023 are drept țintă o scădere a inflației și a deficitului
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a prezentat în cadrul Guvernului propunerea privind bugetul de stat pentru anul 2023. Executivul își propune să crească investițiile și salariul mediu și să scadă deficitul, inflația și șomajul.

Bugetul se construiește pe baza previziunilor realizate în toamnă, iar prognoza este de creștere cu 2,8% în încetinire față de creșterea din 2022, a explicat, joi, ministrul de Finanțe.

Potrivit documentului, reducerea deficitului de cont curent scade la 8,5% din PIB de la 8,8%, iar deficitul public scade la 4,4% din PIB de la 5,7%.

Bugetul își mai propune să ajungă la o inflație medie anuală de 9,6%, iar ținta este ca inflația să fie 8% până la finalul anului viitor, a explicat ministrul de Finanțe.

Totodată, bugetul a fost construit estimându-se o creștere a salariului mediu lunar, o creștere a numărului de salariați și o scădere a ratei șomajului până la 2,7% de la 2,9%.

7,2 % din PIB sunt pentru investiții, iar bugetele unor ministere vor fi mai mari. Pe lista prezentată de ministru sunt ministerele Apărării, Agriculturii, Internelor, Antreprenoriatului și Turismului, Cercetării, Educației, Dezvoltării, Transporturilor, Mediului, Investițiilor și Proiectelor Europene.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: adrian caciu buget 2023