x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adrian Câciu promite că românii vor plăti facturi mai mici la iarnă

Adrian Câciu promite că românii vor plăti facturi mai mici la iarnă

de Redacția Jurnalul    |    15 Sep 2023   •   11:00
Adrian Câciu promite că românii vor plăti facturi mai mici la iarnă
Sursa foto: Hepta

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu promite că românii vor plăti facturi mai mic la energie în această iarnă.

El a promis că TVA-ul se va menține la 19% și în 2024. 

„A fost o discuție, care a durat 10 minute. Aceasta a fost o sugestie de TVA majorat. S-a pus problema creșterii cu un punct sau două procentuale a TVA-ului. Ceea ce am prezentat noi a fost modelul anului 2010.  

Un TVA majorat duce la o inflație mai mare. De-abia reușim să temperăm inflația. Nu facem altceva decât să rezolvăm o problemă creând o altă problemă.  

Credem că o să avem încasări mai mari la bugetul de stat, dar, practic, majorăm inflația și scădem consumul. Am dat exemplul din 2010, când TVA-ul s-a majorat de la 19% la 24%. Efectul a fost dublarea inflației. Efectul a fost contracția economică.  

Nu va crește TVA-ul. Nu este o măsură cară să ne ajute. E adevărat că alte state au un TVA mai mare, dar sunt destule excepții fiscale unde se poate discuta.  

TVA rămâne de 19% în 2024”, a explicat Adrian Câciu la Digi24

Totodată, demnitarul a precizat că plafonarea prețurilorva rămâne în vigoare până în 2025.

„La prețul plafonat ordonanța prevede că prețurile rămân plafonate până în martie 2025. Pe lângă prețul plafonat noi avem o serie de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici, aceste vouchere de energie, și vom avea o evaluare în martie 2024, cel mai devreme, împreună cu ministrul Muncii, deoarece contează mult cât a scăzut inflația”, a spus Câciu.  

Acesta a promis că facturile la electricitate și gaze nu vor crește în această iarnă, insistând că vor fi chiar mai ieftine față de anul 2022. 

 

×