x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adrian Oros: România va exporta circa 3 milioane de tone de grâu, fără a afecta consumul intern

Adrian Oros: România va exporta circa 3 milioane de tone de grâu, fără a afecta consumul intern

23 Iul 2020   •   14:17
Adrian Oros: România va exporta circa 3 milioane de tone de grâu, fără a afecta consumul intern

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că România va exporta circa 3 milioane de tone de grâu și în acest an, în pofida faptului  că producția va fi mai mică din cauza secetei. În opinia sa, acest lucru nu va afecta consumul intern. 

Din cele 2.900.000 de hectare însămânţate în toamnă, din care 80% este grâu, peste 1.200.000 hectare, respectiv 40%, au fost afectate de secetă într-o proporție mai mare de 30%.

"Vom avea exporturi, dar vor fi mai mici, pentru că şi producţia de cereale va fi mai redusă. Vom avea în curând estimările făcute de asociaţiile de fermieri, vom şti care sunt producţiile, dar din ceea ce spun cei din industria de panificaţie şi morărit, consumul necesar uman din România este de 2.200.000 tone, la care se adaugă 550.000 de tone de seminţe, circa 400.000 de tone grâu pentru furajare şi cam tot atâta grâu pentru industrializare, pentru alcool.

Deci maxim 3.000.000 tone utilizăm noi, iar estimările specialiştilor spun că anul acesta vom avea circa 6.000.000 - 6.500.000 de tone. Deci va fi o marjă de cel puţin 3.000.000 de tone care se vor putea exporta", a precizat ministrul. 

Pentru a nu mai trece prin situaţia din luna martie, când a fost nevoie să se ia măsura extremă de suspendare a exporturilor, acum s-a ajuns la un consens cu patronatele de morărit.

"Pentru a fi acordată o schemă de garantare prin care ei să-şi poată contracta exact cantităţile necesare pentru consumul uman, în aşa fel încât să aibă nişte contracte în termeni mai avantajoşi, să poată face contracte acum, la recoltare, când grâul are un preţ mai acceptabil".

În afara regiunii Mării Negre, datele arată că vor fi producţii record de grâu în acest an, iar preţul acestuia este influenţat de bursele internaționale, și mai puţin de producţia internă.

"Sperăm să nu crească preţul pâinii, chiar dacă preţul grâului în zona Mării Negre a fost afectat de secetă", a explicat  Oros. 

×
Subiecte în articol: Adrian Oros agricultura export grau