x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Adrian Vasilescu acuză Ministerul Finanţelor că a contribuit la recesiunea din 2009

Adrian Vasilescu acuză Ministerul Finanţelor că a contribuit la recesiunea din 2009

16 Mar 2010   •   00:00

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, consideră că Ministerul Finanţelor Publice a contribuit la recesiunea înregistrată în anul 2009, prin împrumuturile făcute la bănci, împrumuturi folosite prea puţin pentru plata datoriilor şi mai mult pentru plata pensiilor şi a salariilor.



Reprezentantul Băncii Naţionale a României a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, că actuala criză economică a făcut o "notă de plată usturătoare achitată de firmele private" şi că sistemul bugetar "a fost într-un golf liniştit" în anul 2009, fiind mai ferit de efectele cizei, comparativ cu sistemul privat.

Vasilescu a acuzat Ministerul Finanţelor de faptul că a împrumutat bani de la bănci şi a folosit sumele împrumutate mai mult pentru acoperirea deficitului bugetar decât pentru a plăti datoriile către mediul privat.

"Având bani, băncile au dat sistematic, de-a lungul întregului an (anul 2009 - n.r.), săptămână de săptămână, Ministerului Finanţelor. Pentru ce? Pentru acoperirea deficitului bugetar în primul rând. Adică să plătească pensii, să plătească salarii, să plătească datorii, atât cât a putut Ministerul Finanţelor să plătească, pentru că, din păcate, a plătit prea puţin şi a contribuit şi Ministerul Finanţelor la recesiunea pe care am suportat-o în 2009, în condiţiile în care, dacă vă amintiţi când a fost delegaţia Fondului Monetar Internaţional aici şi a făcut analiza până la 30 septembrie a realităţilor din economia românească, care a fost concluzia Fondului Monetar?

Toate criteriile de performanţă stabilite prin acordul cu instituţiile financiare au fost îndeplinite, cu o singură excepţie: arieratele", a spus consilierul guvernatorului BNR.

Potrivit acestuia, arieratele au fost făcute de către Ministerul Finanţelor, care nu a achitat notele de plată către firmele private şi, prin aceasta, "le-a mai dat un brânci".

×
Subiecte în articol: redactie