x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacere - Curierii lui Mos Craciun

Afacere - Curierii lui Mos Craciun

09 Dec 2004   •   00:00

ECONOMIC
Numarul pachetelor expediate prin firmele de curierat s-a dublat. La final de an, si nu numai, romanii stau la coada pentru a-si ridica coletele cu dulciuri si cadouri de la cunostintele din strainatate. Cifra de afaceri a firmelor de curierat este in crestere.
ELENA STAN

Click pentru a mari imaginea
PROFIT. De Sarbatori, numarul transporturilor firmelor de curierat se dubleaza
In timp ce posta electronica a luat locul celei scrise, dezvoltarea comertului electronic a dus la cresterea volumului de colete expediate cu ajutorul firmelor de curierat. Astfel, romanii plecati la munca in strainatate sau cei stabiliti acolo mai demult, care au rude sau prieteni in tara, apeleaza la firmele de curierat international pentru a putea oferi un cadou frumos celor dragi.

AGLOMERATIE. "Acum, in perioada Sarbatorilor, este mai aglomerat ca de obicei, si e ceva firesc. Avem curse zilnic, insa volumul de marfa difera", a spus Valentin Ciobanu de la AloCurier. Simona Ivan, de la Cargus, spune: "S-au dublat cursele ce vin din strainatate. In general, asta este perioada cea mai buna din an, pentru ca romanii plecati peste granita fac multe cadouri celor dragi".

Firmele de curierat ofera garantii pentru coletele pe care le transporta la cererea clientilor. Cei care apeleaza la firmele de curierat international rapid (24 de ore) sau accelerat (48 de ore) au posibilitatea de a urmari in permanenta pachetul prin intermediul internetului. Clientul are obligatia de a declara firmei ce contine pachetul pe care urmeaza sa il trimita in tara, semnand o declaratie in acest sens. Acest lucru se face pentru a preveni neplacerile de la vama cu privire la marfurile cu regim restrictionat in transportul in trafic international (bani, substante halucinogene, cadavre, obiecte de arta etc). Agentiile percep taxe si pentru returnarea coletului, in cazul in care destinatarul nu este prezent pentru a ridica coletul, precum si pentru livrarea de tip "usa in usa".

PRETURI. Pretul perceput de firmele de curierat difera in functie de destinatie, de zona din care provine, de greutatea coletului si de continutul acestuia. Pretul pentru un colet a carui greutate este de pana la 500 de grame este de 1,1-1,4 milioane de lei pentru zona 1, adica pentru Germania, Franta, Austria sau Spania, iar pentru zona 3, adica Israel si Canada, pretul este de 1,4-1,7 milioane de lei. In timp ce unele firme taxeaza fiecare fractiune de un kilogram cu 222.000 de lei pentru coletele ce depasesc 20 de kilograme, altele primesc tariful imediat superior.

Cu ocazia Sarbatorilor de iarna, unele firmele de curierat international au oferte speciale precum Merry Cristmas. Astfel, pentru felicitarile sau coletele trimise, clientii beneficiaza de un discount de 25% in perioada 15-31 decembrie 2004, indiferent de zona de unde vine sau unde trebuie sa ajunga. Preturile pot fi afisate in euro sau in dolari, dar se accepta si contravaloarea in lei a respectivei sume, calculul facandu-se la cursul dat de Banca Nationala a Romaniei.

STATISTICI
Numarul pachetelor transmise international prin serviciul de curierat rapid (EMS al postelor) a crescut anul trecut cu 6% pana la 34,7 milioane. Cea mai mare crestere a curieratului rapid s-a inregistrat in tarile arabe, 22%, potrivit raportului "Piata Postala 2004: analiza si prezentare". Pana in 2008 se asteapta cresteri ale volumelor de trimiteri internationale in urmatoarele regiuni: Africa - 1,3%, America Latina si zona Caraibelor - 3%, Asia - 3%, Europa - 1,4%, tarile arabe - 2,6%, si tarile industrializate - 0,6%.

×
Subiecte în articol: economic curierat