x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afacere - Vacanta de iarna la pensiuni

Afacere - Vacanta de iarna la pensiuni

de Iohanna Onaca Purdea    |    28 Noi 2005   •   00:00
Afacere - Vacanta de iarna la pensiuni

Sarbatorile de Craciun si de Revelion s-au transformat in afacere pentru proprietarii de pensiuni turistice. Turistii sunt atrasi de preturile mai reduse decat la hotel.

Sarbatorile de Craciun si de Revelion au devenit o adevarata afacere pentru proprietarii de pensiuni turistice. Cele 3.000 de unitati de cazare clasificate sunt rezervate in proportie de peste 80%. Gazdele isi asteapta oaspetii si in acest an cu cele mai bune bucate si cu petreceri bogate si vesele, ca la romani.

Proprietarii de pensiuni turistice scot la bataie ultimele locuri de cazare pentru petrecerea Craciunului sau Revelionului. Tarifele mai mici i-au determinat pe multi romani sa isi faca rezervari din timp pentru Sarbatorile de iarna, unii din timpul verii sau chiar cu un an inainte. "Pentru Revelion mai sunt locuri libere in proportie de circa 10%-15% din total, iar pentru Craciun in jur de 30%. Fata de anul trecut, cand rezervarile s-au facut din septembrie-octombrie, anul acesta am observat un ritm mai accelerat in ultimele doua saptamani. Insa locurile cele mai bune si cele mai scumpe s-au dat cu mai mult timp inainte", spune Marilena Stoian, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).

REZERVARI. "Pensiunile din Praid pe care le-am avut in oferta pentru inchiriere «la cheie», fara servicii de masa, s-au epuizat", spune Cristian Grosu, agent de turism la Trans Tur Praid. Si la pensiunile din Covasna, din reteaua ANTREC, pachetele de Anul Nou sunt deja vandute, insa turistii intarziati isi mai pot face rezervari pentru Craciun.

La Brasov mai gasiti locuri de Revelion in Poiana Marului, Rasnov, Prejmer, Bunesti si Bran-Moeciu. "La Bran-Moeciu mai sunt circa 120 de locuri la pensiuni de doua margarete de Anul Nou. Tarifele variaza intre 40 si 70 de euro pe zi de persoana, iar pachetele cuprind patru nopti de cazare, cu doua mese pe zi si cina festiva", ne-a declarat presedintele ANTREC Brasov, Maria Visan. La pensiunile din celelalte sate brasovene, tarifele sunt cuprinse intre 35 si 40 de euro pe zi de persoana. Cei care aleg Brasovul pentru petrecerea Anului Nou vor avea parte de mai multe surprize de Sarbatori: festivaluri traditionale, colinde, precum si un picnic pe zapada si o sezatoare la marginea padurii, organizate la Poiana Marului in prima zi a noului an.

NEAMT. Peisajul pastoral, traditiile moldovenesti si monumentele istorice sunt atuurile zonei

TARIFE. In general, pentru Sarbatorile de iarna din acest an pensiunile practica tarife care variaza intre 15 si 50 de euro pe zi de persoana, in functie de categorie si de serviciile oferite (pensiune completa, mese festive sau diverse oportunitati de distractie). De exemplu, pentru Craciun, un pachet de trei zile cu pensiune completa la Complexul Cetate, situat la 850 de metri altitudine in Curbura Carpatilor, la 10 kilometri de Lacul Sfanta Ana costa 95 de euro de persoana, la trei margarete. Turistii care indragesc aceasta zona pot opta pentru un pachet similar, la doua margarete, la pretul de 70 de euro de persoana. Daca doriti sa petreceti Craciunul alaturi de prieteni, puteti inchiria o vila pentru 10 persoane la Covasna, la pretul de 600 de lei noi pe zi. La Sibiu mai sunt disponibile locuri pentru Cracin la pensiunea Perla Arpasel, de patru margarete, unde pachetul de patru zile cu demipensiune costa intre 735 si 805 lei noi de persoana.

TINUTUL SARII. La Praid, in mijlocul tinutului sarii, veti avea parte de un Revelion ca in povesti, cu conditia sa va rezervati cat mai repede unul dintre putinele locuri ramase libere. Pentru un sejur cu cinci nopti de cazare si patru zile cu pensiune completa, la doua margarete veti plati 760 de lei noi de persoana, in timp ce la pensiunile de trei margarete pretul aceluiasi pachet este de 960 de lei noi.

Gazdele va vor oferi posibilitatea de a asista la taierea porcului in curtea unui localnic si excursii la Beizid - satul scufundat - si la Criseni, pentru a vizita Muzeul palariilor de paie. Din program nu vor lipsi mesele festive, bogate in bucate traditionale si stropite cu vin din belsug, precum si o receptie in salina, cu program folcloric secuiesc in prima zi a noului an. Si la Praid puteti inchiria o pensiune pentru un grup de 10 persoane, iar pachetul de Revelion ajunge la 180 de euro de persoana pentru patru nopti de cazare, cu pensiune completa, la doua margarete.

OBICEIURI DE IARNA. Sarbatorile de iarna pot fi ocazia pentru a petrece o vacanta de neuitat in mijlocul satului moldovenesc, incarcat de traditii si de obiceiuri frumoase, necunoscute pentru unii dintre noi. Pentru a le patrunde talcul puteti participa la Festivalul Obiceiurilor de Iarna "Porniti Plugul Feti-Frumosi" de la Vatra Dornei sau la un festival asemanator la Ciocanesti, organizate in apropierea Anului Nou. Pentru Revelion mai sunt locuri libere la pensiunile ANTREC de doua margarete din Pojorata, Vatra Moldovitei, la tariful de circa 35-40 de euro pe zi de persoana, cu pensiune completa. Pentru a fi mai aproape de spiritul sarbatorilor, va puteti bucura de plimbarile cu sania trasa de cai.

TURISM CULTURAL
Ca si Suceava, zona Neamtului este un adevarat izvor de traditii, iar frumusetea muntilor, minunatele manastiri si obiective istorice il indeamna pe turist sa revina mereu pe aceste meleaguri. Aici puteti vizita ansamblul arhitectonic Curtea Domneasca din Piatra Neamt, casa memoriala Ion Creanga din Humulesti, manastirile Bistrita, Pangarati, Agapia, Varatec, Neamt, Secu, Sihastria, Razboieni sau Cetatea Neamtului. "Pentru sarbatoarea Craciunului mai sunt locuri la 20 de pensiuni din judet, la preturi cuprinse intre 27 de euro pe zi si 50 de euro de zi de persoana, in functie de conditiile oferite si de durata sederii", spune Lucia Muj, presedintele ANTREC Neamt. Si pentru Revelion mai sunt cateva locuri libere la pensiuni, la preturi de 16 euro/camera/noapte, fara masa sau cu pachete complete pentru cinci nopti de cazare cu mic dejun si cina festiva, la pretul de 140 de euro de persoana. Aici va puteti bucura de bucatele traditionale moldovenesti, precum delicioasele sarmalute, chiftelute, pastrama de porc afumata, carnati moldovenesti, ciorba de perisoare cu smantana, tuica de casa sau vin, cozonac sau tort de nuci cu ciocolata.

ROMANTIC
Cei indragostiti de mare pot petrece Sarbatorile de iarna pe litoral, intr-un ambient marino-hibernal. Locuri libere mai gasiti la Eforie Nord, la pensiuni de doua si trei margarete. Preturile variaza intre 124 si 160 de euro de persoana pentru pachete de trei-cinci zile. Gazdele v-au pregatit numeroase surprize, precum seri cu colinde si miresme de cozonaci, delicioase feluri de mancare din bucataria dobrogeana, carnaval. Turistii il pot intampina pe Mos Craciun in Parcul Copiilor din Constanta, unde va avea loc un spectacol de muzica si lumini, iar cei care nu se tem de frig pot face plimbari romantice pe malul marii. Pentru a fi mai aproape de spiritul Sarbato-rilor, va puteti opri la Manastirea Techirghiol. Daca ati ajuns pe malul marii, puteti petrece cateva ore si in Constanta, la Acvariu, la Planetariu sau la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii. Tot in Constanta se poate vizita si Muzeul de Arta Populara, precum si Muzeul Marinei Romane.
×