ESTIMARE - Piaţa
adezivilor a ajuns la 150 milioane de euro
Piaţa adezivilor din România s-a ridicat anul trecut la 120
de milioane de euro, iar estimările indică un avans până la 150 de milioane de
euro în acest an. Producătorii se întrec în a deschide noi fabrici pentru a
apuca cote de piaţă cât mai mari.
Estimare - Piaţa adezivilor a ajuns la 150 milioane de euro
Piaţa adezivilor din România s-a ridicat anul trecut la 120 de milioane de euro, iar estimările indică un avans până la 150 de milioane de euro în acest an. Producătorii se întrec în a deschide noi fabrici pentru a apuca cote de piaţă cât mai mari.
Anul trecut, piaţa de construcţii din România a consumat 1.300.000 de tone de adezivi, valoare în creştere cu 30% faţă de anul 2006. Valoric, piaţa s-a ridicat la 120 de milioane de euro, a opinat Andrei Dumitrescu, directorul de vânzări şi marketing al diviziei de adezivi al companiei Henkel. Şase mari producători – Henkel, Baumix, Gabbro, Baumit, Bengoss şi Multistar – se luptă pentru a apuca o felie cât mai mare din această afacere. Majoritatea adezivilor care se comercializează se produc în ţara noastră, importurile nu sunt profitabile având în vedere că preţul pe tonă este mic, în jur de 120 de euro. Piaţa de adezivi este compusă din sisteme de placări, hidroizolaţie, gleturi, termosistem, produse pentru placări, silicoane, spumă poliuretanică, adezivi de montaj, ancore chimice şi din adezivi comerciali, precum cei de uz şcolar şi birou, benzi adezive de putere şi absorbante de umiditate.
Fabrici noi. Estimările privind creşterea acestei afaceri cu minimum 30% în acest an motivează producătorii să realizeze noi investiţii. Compania Henkel, liderul de piaţă, intenţionează să construiască o nouă unitate de producţie în zona de nord-est a ţării, printr-o investiţie estimată la zece milioane de euro. Noua fabrică va avea o capacitate anuală de 200.000 de tone, similară cu cea de la Câmpia Turzii, judeţul Cluj, inaugurată anul trecut. Henkel mai deţine o unitate de producţie de adezivi în Bucureşti, cu o capacitate de 250.000 de tone pe an. “Pentru moment suntem în căutarea terenului şi suntem pregătiţi să investim circa zece milioane euro în construcţia unei fabrici de adezivi în nord-estul ţării. Aceasta va avea o capacitate anuală de producţie de circa 200.000 tone la fel ca fabrica de la Câmpia Turzii”, a declarat Andrei Dumitrescu. Şi Baumit Romania, subsidiară a concernului austriac Baumit Wopfinger, are în vedere deschiderea unei fabrici şi a unui nou sediu. Investiţia estimată la 10 milioane de euro este prevăzută a fi realizată până în anul 2009. Tot în acest an, producătorul orădean Multistar va începe construcţia unei noi fabrici la Ploieşti cu o capacitate de 450.000 de tone de adezivi şi mortare.