x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afaceri de iarna - Craciun sub palmier

Afaceri de iarna - Craciun sub palmier

de Elena Stan    |    05 Dec 2005   •   00:00
Afaceri de iarna - Craciun sub palmier

Mii de romani isi vor petrece si in acest an Sarbatorile de iarna pe o plaja sau intr-un oras insorit. Un sejur in Thailanda sau Egipt costa aproape la fel ca la Poiana Brasov.

AFACERI DE IARNA
Mii de romani isi vor petrece Sarbatorile de iarna in strainatate. Destinatiile exotice precum Egipt, Thailanda sau Dubai sunt cele mai solicitate.

Romanii care vor sa-si petreaca Sarbatorile de iarna in strainatate au la dispozitie o multitudine de oferte. Astfel, ei pot alege intre un Craciun la plaja pe Coasta de Azur sau unul pe partia de ski pe nisip in Dubai. De asemenea, sunt multe atractii turistice in Mexic, Cuba, Venezuela, Republica Dominicana, dar si in tarile cu clima rece, unde se practica diferite sporturi de iarna. Petrecerea Craciunului in strainatate este ceva deosebit fata de tot ceea ce se petrece la noi in tara. In timp ce romanii sunt obisnuiti sa aiba zapada in preajma acestei sarbatori, alte nationalitati s-ar alarma sa vada un fulg de nea la 25 decembrie. In decembrie, un lucru se intampla sigur in toate colturile lumii: impodobirea bradului de Craciun. Acest obicei a fost preluat de la germani si a cucerit rapid Europa. Primul brad impodobit a fost inaltat la Strasburg in 1605, intr-o piata publica si a fost impodobit cu mere rosii.

REVELION. Agentiile de turism au pregatite pachete turistice pentru toate buzunarele, in functie de destinatie, de confort si de preferinte. Astfel, cu 420 de euro de persoana poti merge in excursie sase zile in Egipt. Aici vei petrece patru nopti pe un vas de croaziera pe Nil, iar doua zile vei vizita temple, piramide, Valea Regilor, mormintele faraonilor, vei face scufundari in Marea Rosie, safari in desert etc. In pret intra si cazarea, doua zile in Cairo la hotel de patru stele cu demipensiune, zbor direct charter si ghidul insotitor. Pretul unui pachet de revelion in Dubai este de 1.265-1.500 euro de persoana pentru opt zile cu cazare la hotel de patru-cinci stele, cu transportul asigurat, cu mic dejun, cu vizitarea principalelor atractii turistice si ghid insotitor.

ROMANTIC. Insula thailandeza Phuket este locul ideal pentru o vacanta la soare

CERERE. Anul acesta, numarul romanilor care isi vor petrece Sarbatorile de iarna peste hotare este in crestere fata de anul trecut. "Procesul de vanzare a pachetelor pentru iarna este asemanator celui din vara. Mai mult, cererea pentru iarna nu s-a incheiat. Pana in prezent se observa o crestere de cel putin 50% a cererilor provenite de la persoane care vor sa-si petreaca Sarbatorile de iarna in strainatate", ne-a declarat Lucia Morariu, presedinte la Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). In acelasi timp, Cristina Irimia, director de marketing la J’Info Tours, ne-a explicat ca "trei sferturi din numarul turistilor care isi petrec Sarbatorile de iarna in strainatate sunt atrasi de oferta convenabila, de serviciile de calitate si de diversitatea obiceiurilor".

TARGURI. Amatorii de shopping stiu ca, daca pleaca in strainatate in perioada Sarbatorilor de iarna, vor beneficia de reduceri masive. Spre sfarsitul anului sunt organizate targuri de Craciun la Viena in piata Rathausplatz, la Roma in Piazza Navora, la Praga in Piata Wenceslas si la Budapesta in Piata Vorosmatry. Cel mai renumit targ este cel de la Viena, cunoscut sub denumirea de Christkindlmarkt, acesta organizandu-se anual inca din secolul al XIII-lea. Targul incepe la 15 noiembrie si se termina la 24 decembrie, astfel incat turistii vin sa-si faca ultimele cumparaturi din an aici.

SERVICII. De regula, pachetele de la agentiile de turism nu cuprind masa festiva de Craciun sau Revelion, asigurarea de sanatate, taxa de viza si taxa de aeroport. Principalele servicii incluse in pret sunt cele legate de transportul cu avionul tur-retur, cazarea, micul dejun, turul de oras, asistenta turistica. Desi cina festiva nu este cuprinsa in pret, ea este obligatorie, iar pretul acesteia variaza de la 50 la 200 euro de persoana. De asemenea, se plateste separat pentru copii. "De la hotel la hotel exista o politica de varsta pentru taxarea cazarii pentru copii. Cu siguranta, datele sunt trecute in oferta si sunt mai mici decat cele pentru adulti", ne-a declarat Cristina Irimia.

COMPARATII. Majoritatea agentiilor de turism are preturi la pachetele de Craciun si Revelion la noi in tara mai mari sau egale cu pretul pachetelor pentru destinatiile exotice. "Anul acesta, 12 zile in Dubai, Thailanda sau alte destinatii exotice sunt la fel de convenabile ca un sejur in Poiana Brasov", ne-a declarat Cristina Irimia.

TAXA
Taxa de aeroport este perceputa separat fata de pretul biletului de avion, desi se plateste impreuna cu acesta. Ea reprezinta o sursa de venit pentru aeroporturi, banii fiind folositi pentru intretinerea echipamentelor si utilitatilor.

Taxa de aeroport la Paris este de 55 de euro de persoana, pentru Dubai este de 72 de euro de persoana, pentru Egipt este 33 de dolari, pentru Thailanda se plateste 150 de euro de persoana pentru taxa de aeroport si de securitate, precum si 12 dolari taxa de iesire din tara. In Olanda, taxa de aeroport este de 59 de euro, in Israel este 75 de euro, iar in Hurghada taxa de aeroport este de 70 de euro.

CAT COSTA CAZAREA IN STRAINATATE
Tara - Nr. stele - Perioada - Pret/pers./pachet
  • Coasta de Azur-Nice **** 4 nopti 675-995 euro
  • Malta **/***/**** 5 nopti 234/373/407 euro
  • Cipru ***/***** 6 nopti 481/656 euro
  • Franta **/*** 9 nopti/6 nopti 335/699 euro
  • Cuba **** 11 zile 1.575 euro
  • Singapore **** 11 zile 1.198 euro
  • Thailanda *** 11 zile 1.295 euro
  • Seychelles *** 10 nopti 1.598 euro
  • Nairoby **** 6 zile 1.490 euro
  • Republica Dominicana **** 11 nopti 1.545 euro
  • Emiratele Arabe Unite ****/***** 8 nopti 1.265/1.455 euro
  • Elvetia *** 7 nopti 300-775 euro
  • Austria **** 6 nopti 352-500 euro
  • Italia *** 4 nopti 483 euro
  • ×
    Subiecte în articol: craciun economic iarna taxa strainatate nopti