x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afaceri lichide cu dedicaţie pentru baronii Constanţei

Afaceri lichide cu dedicaţie pentru baronii Constanţei

de Cristian Anton    |    04 Iul 2018   •   11:45
Afaceri lichide cu dedicaţie pentru baronii Constanţei
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

RAJA SA Constanţa, cea mai mare regie de apă din România, oferă contracte de zeci de milioane de euro unei firme de casă, care pare special înfiinţată pentru a sifona banii companiei publice. Geomarco Construct SRL a avut ani de zile sediul într-unul din hotelurile deţinute de Felix Stroe, directorul general al RAJA SA, iar Silviu Mihai Marcoşanu, asociatul unic al firmei, este administratorul altui hotel, patronat de Ion Dumitrache, prietenul şi partenerul de afaceri de-o viaţă al lui Stroe. Până nu de mult, Geomarco Construct avea ca asociat majoritar un off-shore din Cipru controlat de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, adică cei de la care a preluat Felix Stroe puterea absolută în Constanţa.

RAJA SA a atribuit pe 27 iunie un contract pentru “lucrări de umplutură şi refacere a tramei stradale în urma intervenţiior SC RAJA SA la conductele de apă şi canalizare în municipiul Constanţa şi localităţile limitrofe”. Contractul a fost încheiat în urma unei cereri de oferte iniţiate pe 27 martie, la care au răspuns două firme: Recon şi Doje SRL Bucureşti şi Geomarco Construct SRL Murfatlar, valoarea estimată iniţial a lucrărilor fiind de 20.200.000 lei, fără TVA. Câştigătoare a fost desemnată Geomarco Construct SRL, care a venit cu o ofertă de preţ imbatabilă, respectiv 12.727.300 lei, fără TVA. Este doar ultimul dintr-o serie de contracte oferite cu dedicaţie de RAJA, din bani publici, unei firme controlate de apropiaţi ai directorului regiei încă din 2003, Felix Stroe, fost ministru al Transporturilor şi cel care a preluat puterea absolută în Constanţa.

Creată să se adape de la RAJA

Geomarco Construct SRL a fost înfiinţată în 2006, iar de atunci funcţionează aproape exclusiv din banii obţinuţi de la RAJA SA. Firma a primit în perioada 2007- 2018 un număr de 27 de contracte cu instituţii publice, din care doar şapte au venit de la alte entităţi: două de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (7,4 milioane de euro, în aceeaşi lună septembrie 2015, pentru întreţinerea drumurilor din Constanţa) şi câte unul de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, Primăria Constanţa, Primăria Crucea, Primăria Fântânele şi UM 0461 Bucureşti.

415 milioane de euro este valoarea totală a contractelor oferite de RAJA în perioada 2007- 2018. Aproape 10% din acestea au mers către aceeaşi firmă de casă, Geomarco Construct SRL

Toate celelalte 20 de contracte i-au fost oferite de RAJA SA: 9,1 milioane de euro în iulie 2011, alţi 2,9 milioane euro în iulie 2015, încă 2,7 milioane euro în februarie 2013, pe urmă 2,3 milioane euro în octombrie 2014 etc. Una peste alta, Geomarco Construct SRL a încasat 35,8 milioane de euro din contractele cu statul, cea mai mare parte de la RAJA SA.      

Cumetria baronilor însetaţi

Geomarco Construct SRL îl are ca unic asociat pe Silviu Mihai Marcoşanu, de pe 23 iunie 2015. La acea dată, Marcoşanu prelua participaţia majoritară de 95% deţinută la Geomarco Construct de Marreano Investments Limited, un off-shore cipriot din Nicosia care apare în mai multe firme alături de celebrul trio Radu Mazăre- Nicuşor Constantinescu- Sorin Strutinsky. Acelaşi Marcoşanu este şi administratorul Marina & Santis SRL, care operează hotelul Bavaria Blu din Mamaia. Informaţia apare inclusiv în declaraţia sa de avere, depusă anul trecut în calitate de administrator al Electrocentrale Constanţa SA, companie deţinută de Ministerul Energiei, dar condusă de oamenii impuşi de Felix Stroe.

Felix Stroe şi Ion Dumitrache se află în topul celor mai bogaţi români, cu o avere cumulată de peste 50 de milioane de euro. Cei doi au înfiinţat prima companie de taxi din Constanţa, au mai multe hoteluri pe litoral, un lanţ de farmacii, un cotidian local şi sunt proprietarii Şantierului Naval Midia SA din Năvodari, unde îşi repară vasele Forţele Navale

La rândul său, Marina & Santis SRL este deţinută de soţii Maria şi Ion Dumitrache, acesta din urmă fiind cel alături de care Felix Stroe şi-a înfiinţat toate afacerile, încă din 1991. Pe de altă parte, Geomarco Construct SRL a avut ani la rândul sediu în camera 110 a hotelului BTT Tineretului din Constanţa, deţinut de Dacia Tour SA, firma lui Felix Stroe, după cum apare şi în declaraţia de avere a acestuia, din noiembrie 2017, când era ministru al Transporturilor.  

Cea mai scumpă apă din ţară

În Constanţa, dacă vrei să vezi de unde s-au îmbogăţit baronii PSD, fugiţi în Madagascar, aflaţi după gratii sau încă pe funcţii, e suficient să urmăreşti apa. Tipologia este evidentă: foştii baroni Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au controlat Geomarco Construct SRL şi banii obţinuţi de aceasta de la RAJA, condusă de acolitul lor Felix Stroe, până la prăbuşirea lor de la putere; noul baron Stroe direcţionează acum fondurile regiei publice către locotenentul său şi al partenerului Ion Dumitrache, fost consilier judeţean PSD şi tatăl deputatului social-democrat Cristina Dumitrache. Ar fi interesant de aflat care ar fi fost preţul apei acum în Constanţa şi celelalte judeţe din ţară unde funcţionează RAJA, dacă nu ar fi existat aceste zeci de milioane sifonate către propriile buzunare. Cert este că, la 8,78 lei/metrul cub, RAJA SA are cel mai scump tarif de apă-canalizare din România. 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: RAJA SA Constanţa Felix Stroe