x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Fuga de aberații fiscale: firmele româneşti cer cetăţenie bulgară

Fuga de aberații fiscale: firmele româneşti cer cetăţenie bulgară

de Giulia Anghel    |    25 Ian 2019   •   10:17
Fuga de aberații fiscale: firmele româneşti cer cetăţenie bulgară

Recenta OUG 114 continuă să deruteze mediul de afaceri, motiv pentru care antreprenorii se gândesc tot mai mult să-și mute afacerile în alte state. Bulgaria este astfel o variantă tot mai viabilă pentru întreprinzătorii români. Ideea nu este tocmai nouă. Deciziile guvernanților de a schimba legile după cum le dictează interesele, fac din România o țară tot mai neinteresantă pentru investiții. Haosul fiscal îi determină pe mulți manageri să-și închidă business-urile ori să le mute în alte țări.

În timp ce Executivul schimbă zeci de acte normative într-un timp record și pune biruri din ce în ce mai mari pe contribuabilii români, mediul de afaceri autohton caută soluții să-și ducă afacerile mai departe. Deși vor să muncească la ei acasă, aceștia se gândesc tot mai mult să se plece prin alte locuri, unde legislația le este favorabilă.

„Noi, prin structurile teritoriale, avem o presiune ridicată din partea întreprinzătorilor, să facem o întâlnire cu patronatul din Bulgaria pentru a explora eventualele posibilități de a muta afacerile acolo. Codul fiscal din această țară este neschimbat de 12 ani. Sigur, mai sunt și alte țări la care ne gândim. Există o ofensivă pronunțată a Austriei de a atrage companii românești, am fost contactat de atașatul economic, am făcut evenimente împreună în Cluj și București. Antreprenorii caută stabilitate și un mediu prielnic să-și dezvolte businessurile, și nu-i putem condamna pentru asta”, ne-a spus Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Bulgaria, taxe mici, riscuri scăzute

Țara vecină este căutată mai ales pentru turism, agricultură, construcții, servicii, IT și logistică. Autoritățile încurajează investițiile străine, astfel încât înregistrarea unei firme se realizează în două săptămâni și de obicei este nevoie de serviciile unui avocat autohton ori de o firmă specializată, ale căror tarife sunt accesibile.

„Gradul de profesionalism al autorităților române este scăzut, nu se gândesc la consecințele politicilor publice pe termen mediu”, Florin Jianu, președinte CNIPMMR

Bulgaria are un sistem fiscal stabil și impozite mici care le permit antreprenorilor să își planifice afacerile pe termen mediu și lung. Cursul monedei naționale este reglementat de stat, ceea ce înseamnă riscuri scăzute pentru importurile extracomunitare. Birocrația este scăzută, iar persoanele fizice din alte țări pot cumpăra fără probleme un apartament. Imobilele au prețuri sub cele din România, iar forța de muncă este mai ieftină. Un cetățean străin care vrea să achiziționeze un teren trebuie să înființeze o firmă. Costurile de închiriere a imobilelor sunt mai mici, la fel și cheltuielile cu forța de muncă. Și cheltuielile cu întreținerea sunt reduse, iar electricitatea este ieftină. Spre deosebire de România, care nu a reușit să atragă fonduri europene, Bulgaria a investit în infrastructură, ceea ce a dezvoltat legăturile acestei țări cu state din UE, Rusia și Orientul Mijlociu.

Parlamentul acestui stat a votat în 2017 cota unică de impozitare de 10% pe profitul companiilor și pe venitul persoanelor fizice. Societățile beneficiază de asistență atunci când angajează șomeri sau persoane cu handicap. Deși TVA-ul este de 20%, cu un procent peste cel al României, antreprenorii pot beneficia de recuperarea lui trimestrial, iar dacă autoritățile fiscale întârzie plata, plătesc și penalizările. În România acest proces este anevoios și incert.

Taxa pe dividende în Bulgaria este tot de 5%. Însă contribuțiile la asigurările sociale sunt mai mici, de 11,6% pentru angajatori și 8,9% pentru salariați, în timp ce în România companiile plătesc între 25% și 33%.

Estonia atractivă prin ecetățenie

La începutul anului trecut, 167 de români aveau rezidență digitală în Estonia și 31 de firme fuseseră înființate de întreprinzători din țara noastră. Toate serviciile administrative se fac online, de la înființarea unei firme, la plata impozitelor și la relația cu băncile.

„Prin politicile publice moderne va fi posibil ca în viitor antreprenorii să își înregistreze firme într-o țară fără să se mute efectiv acolo și să nu mai plătească taxe și impozite în statul în care locuiesc. Estonia este un exemplu în acest sens. Prin implementarea serviciului ecetatenie a devenit foarte atractivă pentru investitori. Acesta este viitorul pentru că există o concurentă din ce în ce mai ridicată la nivel global de atragere a talentelor, a antreprenorilor și a forței de muncă, iar dacă noi nu acționăm în sensul flexibilizării sistemului fiscal și administrativ rezultatele pe care le vom avea vor fi exact pe dos”, ne-a explicat Florin Jianu.

×