x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Asociația GO-AHEAD promovează cetățenia activă digitală! Află cele mai simple și practice moduri prin care poți deveni un cetățean activ digital!

Asociația GO-AHEAD promovează cetățenia activă digitală! Află cele mai simple și practice moduri prin care poți deveni un cetățean activ digital!

20 Iun 2023   •   13:34
Asociația GO-AHEAD promovează cetățenia activă digitală! Află cele mai simple și practice moduri prin care poți deveni un cetățean activ digital!

Cetățenia digitală activă reprezintă una dintre modalitățile prin care noi toți, ca cetățeni, ne putem implica în dezvoltarea comunității și putem construi un parteneriat sănătos cu autoritățile publice. Cetățenia activă digitală aduce câștiguri în ambele tabere ale relației contribuabil-stat. Cum se întâmplă asta? Oamenii câștigă timp prețios evitând cozile și au posibilitatea de a interacționa cu statul de oriunde, având doar acces la internet. De cealaltă parte, autoritățile au informații reale despre problemele comunității, precum și feedback-ul beneficiarilor de servicii publice. Așadar, cetățenii activi digital sprijină democrația, susțin dezvoltarea comunității și produc o schimbare în bine pentru viitor.

Pentru a reuși să înțelegem cum putem aplica cele două concepte de cetățenie activă și cetățenie digitală, Asociația GO-AHEAD, care implementează proiectul „Cetățenie activă într-o lume digitală”, îți pune la dispoziție câteva moduri simple și practice care te vor ajuta să devii un cetățean activ digital.

  • Informarea despre rolul tău ca parte a societății civile este vitală. Astfel, ca cetățean activ trebuie să îți cunoști atât drepturile, cât și îndatoririle. Este necesar să știi modul în care poți solicita sau oferi ajutor comunității tale, dar trebuie să cunoști și instituțiile care pot oferi sprijin.
  • Educarea noastră ca cetățeni digitali. Fără îndoială, avansul tehnologic implică și o serie de efecte negative, iar înțelegerea instrumentelor digitale pe care le avem la îndemână duce la utilizarea acestora în mod constructiv.
  • Dezvoltarea competențelor digitale este un mod practic prin care înțelegem cum să utilizăm rapid și ușor instrumentele digitale pe care instituțiile publice ni le pun la îndemână. Prin dezvoltarea competențelor digitale rupem barierele în relația birocratică cu statul, construim o comunicare rapidă și ne implicăm activ în viitorul comunității.
  • Votul și implicarea în proiectele comunității. Dreptul la vot și exercitarea acestuia reprezintă una dintre cele mai mari puteri pe care cetățeanul le are în relația cu administrația. Astfel, semnarea online a petițiilor pentru anumite subiecte de interes, implicarea în inițiativele asociațiilor de proprietari și participarea activă la activitățile care vizează îmbunătățirea calității vieții sunt câteva din modalitățile prin care putem deveni cetățeni activi.
  • E-democrația reprezintă un instrument important pentru cetățeanul activ digital. Aceasta cuprinde toate căile pe care digitalizarea ni le oferă tocmai pentru a interacționa cu statul într-un mod cât mai facil. Timpul de interacțiune este unul diminuat, iar efectuarea plății taxelor, obținerea unor avize dar și sesizarea unor probleme din comunitate este mult mai simplă.

 

Cum contribuie Asociația GO-AHEAD la dezvoltarea cetățeniei active prin digitalizare   

Asociația GO-AHEAD implementează proiectul „Cetățenie activă într-o lume digitală” Cod SIPOCA 1084/ Cod MySMIS2014+ 151411, Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, o inițiativă prin care sunt sprijiniți cetățenii în a deveni activi în comunitate și în a utiliza digitalizarea în relația cu autoritățile.  

Unul dintre cele mai vizibile instrumente dezvoltate în cadrul proiectului este Harta facilităților digitale, o platformă cu date centralizate, de unde poți afla rapid informații despre serviciile digitalizate puse la dispoziția cetățenilor sectorului 4. Harta este disponibilă prin accesarea link-ului https://hartaps4.go-ahead.ro/ .

Tot în cadrul proiectului, Asociația GO-AHEAD a lansat și Ghidul de utilizare a serviciilor digitale puse la dispoziția cetățenilor de către Primăria Sectorului 4, accesibil pentru descărcare pe pagina www.hartaps4.go-ahead.ro. Acest document ajută la familiarizarea cetățenilor cu facilitățile digitale oferite de Primăria Sectorului 4, venind în ajutorul utilizatorilor cu instrucțiuni și detalii despre serviciile digitale disponibile.

Un real ajutor este reprezentat și de podcasturile de promovare a cetățeniei active și digitale, care au fost realizate în cadrul proiectului, acestea venind în sprijinul tuturor celor care își doresc să înțeleagă mai bine cele două concepte, precum și beneficiile acestora. Podcasturile pot fi găsite pe YouTube la adresa https://youtube.com/playlist?list=PLIKnJjAXYO0OS7MbkfZxAL-ZSLjK1C8gs  sau pe aplicația Spotify, accesând link-ul https://open.spotify.com/show/2ibbKhLO9iQYIXz89uQSD6.

Proiectul „Cetățenie activă într-o lume digitală” a prezentat cetățenilor din Sectorul 4 și o serie de cifre în cadrul studiului care a măsurat gradul de informare, utilizare și satisfacție a cetățenilor Sectorului 4 cu privire la serviciile electronice puse la dispoziție de administrația locală. Rezultatele acestuia pot fi urmărite aici: https://go-ahead.ro/sites/default/files/2023-03/151411_Analiza_evaluare_a_instrumentelor_digitale_pentru_cetatenii_Sectorului_4.pdf

Proiectul include, de asemenea, 3 webinarii gratuite ce vizează competențele digitale, implementarea programului de formare ”Competențe digitale pentru o cetățenie activă” dedicat cetățenilor, organizarea a 3 mese rotunde cu participarea membrilor și reprezentanților ONG-urilor, parteneri sociali și instituții de învățământ superior. Asociația GO-AHEAD a realizat parteneriate cu ONG-uri care activează la nivelul Sectorului 4 în vederea susținerii comune a inițiativelor dedicate cetățeniei active și a competențelor digitale, precum și programe de formare pentru dezvoltare abilități specifice de intervenție în dezvoltarea la nivel local.

Asociația GO-AHEAD este o asociație non-guvernamentală care încă din 2017 propune îmbunătățirea la nivel educațional a societății.

Prin fiecare proiect, prin fiecare activitate, indiferent că se adresează personalului didactic, tinerilor sau cetățenilor în general, GO-AHEAD își lasă amprenta pe educația și dezvoltarea personală a individului. Cu fiecare mic efort, GO-AHEAD contribuie la conștientizarea importanței dezvoltării personale și la transformarea procesului educațional dintr-un mediu formal și rigid într-un mediu versatil, incluziv și colaborativ.

Află mai multe detalii despre Asociația GO-AHEAD, aici: www.go-ahead.ro.

 

PROIECTUL „Cetățenie activă într-o lume digitală”

Cod SIPOCA 1084/ Cod MySMIS2014+ 151411

Data de începere: 08.07.2022

Perioada de implementare: 12 luni

Valoarea totală a proiectului: 423.116,50 lei

Finanțare totală nerambursabilă: 414.654,17 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European: 331.723,33 lei și valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 82.930,84 lei

Cofinanţarea eligibilă a Beneficiarului: 8.462,33 lei

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

 

Pentru detalii suplimentare despre proiect: Marinela CAJVAN, Manager de proiect, www.go-ahead.ro/proiectepoca@go-ahead.ro

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin

Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020!

×