x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultorii dobrogeni, grav afectați de secetă. Aceștia vor suspendarea ratelor timp de 18 luni

Agricultorii dobrogeni, grav afectați de secetă. Aceștia vor suspendarea ratelor timp de 18 luni

02 Aug 2020   •   21:00
Agricultorii dobrogeni, grav afectați de secetă. Aceștia vor suspendarea ratelor timp de 18 luni
Sursa foto: fotokostic/Getty Images/iStockphoto

Fermierii dobrogeni sunt grav afectați de secetă, motiv pentru care ei cer autorităților să emită un act normativ prin care să le fie suspendate ratele timp de 18 luni. Aceștia spun că agricultura este compromisă, în mare măsură, iar Guvernul nu le-a acordat niciun fel de sprijin real. Cel mai afectat este județul Constanța, unde peste trei sferturi din suprafața cultivată a fost distrusă, transmite Grupul de Inițiativă al Agricultorilor Dobrogeni.

"Situația creată de secetă este fără precedent, iar Guvernul amână, în continuare, sprijinirea și protejarea producătorilor agricoli în fațacreditorilor.

Atunci când se distruge agricultura, vorbim despre perspectiva lipsei alimentelor de pe piață, distrugerea economiei și probleme sociale.
Numeroși agricultori din zonă s-au unit în Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni și peste 180 de fermieri au semnat deja petiția lansată online.

Este în formare o asociație a fermierilor care luptă acum pentru supraviețuire în România. Până la constituirea asociației, agricultorii organizează o acțiune civică, pentru a putea recupera măcar o parte din prejudiciul cauzat de calamități, inclusiv pentru culturile de porumb și floare, care în prezent sunt și ele calamitate de fenomenul de secetă continuă, pentru a solicita suspendarea ratelor la credite și leasinguri pentru echipamentele, utilajele, terenurile agricole, pentru a asigura viitorul acestei ramuri vitale pentru economia și viața românilor", se arată în comunicatul agricultorilor. 

Aceștia cer emiterea unei OUG prin care să se suspene ratele la împrumuturi timp de 18 luni, fără costuri suplimentare pentru debitorii afectați direct sau indirect de secetă, inundații sau orice calamitate naturală. 

Măsura este similară celei acordate firmelor afectate de COVID, prin s-a prevăzut o perioadă de suspendare de 9 luni. Astfel se va evita ajungerea în incapacitate de plată. 

×