x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultorii vor bani pentru irigaţii

Agricultorii vor bani pentru irigaţii

de Elena Stan    |    29 Mar 2008   •   00:00
Agricultorii vor bani pentru irigaţii
Sursa foto: TORSTEN SILZ/

Ministerul Agriculturii propune Guvernului creşterea sprijinului acordat fermierilor pentru irigaţii, prin majorarea subvenţiei cu 75%

Ministerul Agriculturii propune Guvernului creşterea sprijinului acordat fermierilor pentru irigaţii, prin majorarea subvenţiei cu 75%, acordarea diferenţiată a plăţii în funcţie de treapta de irigare (cât de departe se află terenul de staţia de pompare a apei – n.r.) sau în funcţie de tipul de cultură, precum şi reduce­rea tarifelor la energia electrică fo­lo­sită în acest scop, a declarat Gheor­ghe Albu, secretarul de stat. El a mai spus că sprijinul pentru irigaţii ar putea creşte prin majorarea plafonului subvenţiei de la 400 la 700 de lei/ha. Pentru reabilitarea sistemului, în suprafaţă de  trei milioane de ha este nevoie de o investiţie de 40 miliarde de euro. Secretarul de stat a mai spus că alocarea unor sume de la buget pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii trebuie să fie susţinută de comenzi de udare din partea agricultorilor. Auto­ri­tăţile vor să discute cu Electrica pentru ca plata facturilor necesare irigaţiilor să se facă în maximum­ 60 de zile.

 

AMENAJĂRI. Administraţia Na­ţi­o­na­lă pentru Îmbunătăţiri Funciare va realiza udarea terenurilor de la 1 aprilie în unele amenajări, iar până la 15 aprilie vor putea începe iri­ga­ţi­ile pe toate suprafeţele con­trac­ta­te, potrivit directorului ge­ne­­ral al AN­IF, Nicolae Mărăcine. Pentru anul acesta au fost încheiate contracte pentru irigarea unei suprafeţe de 520.000 ha, dintre care 495.000 ha prin Orga­ni­za­ţi­ile Utilizatorilor de Apă pentru Iri­ga­ţii, care be­ne­fi­ci­a­­ză de subvenţii. În acest an pot fi puse în func­ţi­u­ne sisteme de irigaţii pe o suprafaţă de circa 720.000 ha, din to­ta­lul de trei milioane de hectare ame­na­jate la nivel naţional, pentru res­tul suprafeţelor nejustificându-se cheltuielile.

×
Subiecte în articol: economic