In Romania chiar si cand lucrurile merg bine rezultatul e tot unul prost. Romania a avut anul trecut de 2,5%, sustinuta in principal de performantele puternice ale agriculturii si industriei, care au realizat un plus de 11,3%, respectiv 5%.
Cu toate acestea, performanta nu s-a vazut si in colectarea veniturilor la bugetul general consolidat, care a ramas cu o gaura de 10 miliarde de lei, circa 2,2 miliarde de euro, din cauza ca Ministerul de Finante si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu au fost in stare sa colecteze fix ceea ce si-au propus, adica 33,1%.
Mai precis, produsul intern brut al Romaniei a urcat la 578,551 miliarde de lei, fata de proiectia anterioara de 547 miliarde de lei, pe care fusese construit bugetul in 2011. Rezulta o diferenta de 31 de miliarde de lei. Cum PIB-ul s-a balonat, rezulta ca veniturile bugetate la 181 miliarde de lei sunt numai 31,3%. Iar pana la tinta de 33,1% din PIB rezulta o diferenta de 10 miliarde de lei, pe care portareii de la ANAF i-au lasat sa le scape printre degete. Suma este imensa si reprezinta un sfert din bugetul de salarii pe acest an, de 40 de miliarde de lei.
Daca raportam la salariul mediu brut din bugetul pe 2012, care este de 2.117 lei lunar, rezulta ca suma ar fi fost indeajuns pentru a plati un an intreg 393.481 de oameni cu salariul mediu de pe tara. Daca punem la socoteala ca pensia medie este de 721 de lei conform Ministerului Muncii asta inseamna ca suma respectiva ar fi indeajuns pentru plata a 1.155.339 de pensii medii. Sau o majorare cu 20% a pensiei pentru fiecare dintre cei 5,37 milioane de pensionari.
Banii catre primariile puterii
Situatia e cu atat mai ilara cu cat premierul Mihai Razvan Ungureanu a cerut ministrilor sa stranga 2 miliarde de euro din combaterea evaziunii in termen de doua luni. De altfel, Gandul scria ieri ca Guvernul a decis taierea a 80 de milioane de lei din cele 100 de milioane prevazute pentru Programul pentru Dezvoltarea Infrastructurii (PNDI), gestionat de Ministerul Dezvoltarii si creionat pe vremea cand Udrea era ministru. De asemenea, din cele 83,8 milioane alocate constructiei de sali de sport au fost luate 20, iar de la bazinele de inot alte 10 milioane din cele 63 prevazute initial. Banii se vor duce in Fondul de Rezerva al Executivului, de unde vor fi directionati spre primarii ale puterii, mai scrie sursa citata.