3.409 de operatori, 143.000 de hectare cultivate şi peste 100.000 de animale şi de păsări. Deşi, pe total, "fenomenul" bio a cucerit noi teritorii in 2006, pe unele sectoare - cereale, fructe şi creşterea păsărilor - s-au inregistrat scăderi de suprafeţe şi efective faţă de 2005. In schimb, numărul oilor bio s-a dublat.
Ca total suprafeţe şi efective de animale, agricultura ecologică şi-a mai trecut in cont un an bun: 2006. Suprafaţa totală cultivată in acest sistem a crescut cu 32.600 de hectare comparativ cu 2005, pănă la peste 140.000 de hectare, in timp ce numărul de animale şi de păsări aproape că s-a dublat.Â
Â
SCĂDERI. Insă, comparativ cu 2005, cănd agricultura ecologică a "explodat" practic, in 2006 nu toate sectoarele au urmat trendul general. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii (MAPDR), anul trecut, suprafeţele ocupate de lanurile de cereale au scăzut la 16.310 hectare, comparativ cu 2005, cănd erau inregistrate 22.100 de hectare. Şi asta in timp ce specialiştii estimau că 2006 va "insemna" 34.000 de hectare cultivate cu grău sau orz ecologice. Dacă in 2005, livezile - certificate ca ecologice sau aflate in perioadă de conversie de la sistemul clasic de cultivare la cel bio - ocupau 432 de hectare, anul trecut ele s-au restrăns la 292 de hectare. Motivul: nu e simplu să-ţi ingrijeşti plantele doar cu soluţii naturale, fără chimicale, iar producţiile obţinute sunt mai mici decăt in agricultura clasică, lucru care i-a făcut pe unii să renunţe. Şi numărul găinilor hrănite natural a scăzut in 2006 la 4.300, comparativ cu 2005, cănd in scriptele ministerului figurau 7.000 de ouătoare. "O fermă a renunţat din cauza faptului că procurarea furajelor ecologice e o problemă. Am rămas cu doar două ferme, cele care existau şi in 2004", ne-a declarat Teodora Aldescu, şef Birou Produse Ecologice in cadrul MAPDR.
Â
Â
CREŞTERI. In schimb, ovinele şi caprinele s-au inmulţit precum ciupercile după ploaie. Anul trecut, pe păşunile autohtone au păscut peste 86.180 de oiţe şi capre bio, de peste două ori mai multe ca in 2005. Şi grupul vacilor bio s-a mărit cu 1.800 de noi membre, comparativ cu 2005, cănd erau 8.100 de exemplare. Această evoluţie spectaculoasă, in special in cazul ovinelor şi caprinelor, se datorează şi sistemului de sprijin introdus de LaDorna pentru crescătorii care trec la producţia ecologică şi livrează companiei laptele obţinut, a explicat Aldescu. In domeniul producţiei vegetale, o evoluţie spectaculoasă au avut-o suprafeţele de pe care se colectează floră spontană - plante medicinale - , care au crescut de la 17.630 de hectare, in 2005, la 38.700 hectare in 2006.Â
Â
Â
INREGISTRARE. Atenţie! Operatorii care produc, procesează, importă, distribuie sau depozitează produse ecologice trebuie să-şi inregistreze activitatea pănă la data de 1 iunie, pentru a putea beneficia de subvenţii naţionale, precum şi pentru accesarea sprijinului destinat agriculturii ecologice, ce se va derula in cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). "In 2006 figurau 3.409 operatori in agricultura ecologică, cu 21% mai mulţi decăt in 2005 şi dublu faţă de numărul celor existenţi in 2004. Anul acesta, avănd in vedere că vor veni bani de la UE, cred că vom avea vreo 4.500 de operatori", a declarat Teodora Aldescu. Cu două săptămăni inainte de expirarea termenului-limită se inregistraseră la MAPDR circa 1.300 de producători, procesatori, distribuitori şi importatori bio. Dacă Comisia Europeană aprobă PNDR, "fermierii bio" ar putea accesa fonduri europene de circa 260 de milioane de euro in perioada 2007-2013.
Â
Â
Piaţă
Cele mai multe dintre produsele ecologice au ajuns, anul trecut, la consumatorii autohtoni, aşa cum s-a intămplat şi in 2005. Dacă prin 2003-2004, circa 90% din producţia ecologică pleca la export, acum doar vreo 30% din producţia vegetală a fost exportată. Doar 3,8% din cele 576 de tone de schweitzer a luat calea străinătăţii, in timp ce telemeaua de oaie şi caşcavalul exportate au reprezentat undeva la 12%-13% din totalul producţiei. In cazul mierii de albină, din totalul de 12.423 tone obţinute anul trecut, doar 720 tone au fost exportate (5,79%). Asta in comparaţie cu 2005, cănd, din cele 610 tone de miere produse de albinele bio, 509 tone au părăsit ţara. Creşterea se datorează promovării pe care marile reţele de magazine o fac produselor ecologice, apariţiei magazinelor specializate, dar şi creşterii puterii de cumpărare a populaţiei. Producătorii bio individuali care au afaceri mici nu sunt băgaţi in seamă de parteneri externi, pentru că nu pot susţine comenzile. Soluţia rămăne asocierea sau vănzarea marfii unor distribuitori sau procesatori care fac colectare şi export.