România a exportat anul trecut produse ecologice în valoare de circa 100 milioane de euro. Din păcate, furnizăm materie primă şi importăm alimente procesate.
Anul trecut, agricultorii eco autohtoni au trimis peste graniţele ţării circa 129.000 tone de produse obţinute din culturi fără chimicale, a declarat Teodora Aldescu, consilier pentru agricultură ecologică în Ministerul Agriculturii, la un seminar organizat de Asociaţia Bio România.
Potrivit primelor estimări, exporturile s-au cifrat la 100 milioane de euro, cu 20 milioane de euro mai mult decât în 2007. Cele mai importante roade pe care le-am exportat au fost fructele de pădure, cerealele, plantele oleaginoase şi proteice şi mierea.
Suntem furnizor de materie primă, circa 80% din exporturile eco încadrându-se în această categorie. Asta deşi numărul procesatorilor înregistraţi în sistem a crescut de la 48 în 2007 la circa 89 în 2008. Însă au producţii prea mici pentru a conta la export.
Înmulţirea procesatorilor nu s-a prea simţit nici pe piaţa internă. "În România avem mai multe alimente ecologice de import decât autohtone, asta e realitatea", a declarat Ion Toncea, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică.
Motivul: s-au înmulţit magazinele care comercializează produse eco, consumatorii au devenit tot mai interesaţi, iar producătorii şi procesatorii autohtoni nu au avut - şi nu au în continuare - capacitatea să asigure fluxul de marfă necesar. În plus, nici nu fac întreaga gamă de produse alimentare. Drept urmare, importurile au fost la mare cinste. Importurile de alimente eco
s-au ridicat la 8-10 milioane de euro în 2008. Valoarea pieţei produselor eco în România s-a cifrat la circa 15 milioane de euro anul trecut.
Citește pe Antena3.ro