x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultura - Italienii cumpara teren in Romania sa cultive orez

Agricultura - Italienii cumpara teren in Romania sa cultive orez

08 Aug 2008   •   00:00

Fermierii italieni se reorienteaza spre Romania pentru a produce orez, din cauza triplarii pretului in ultimul an si a cererii mari din Asia.



Fermierii italieni se reorientează spre România pentru a produce orez, din cauza triplării preţului în ultimul an şi a cererii mari din Asia.

Potrivit Reuters, îngrijorările privind criza mondială de orez, preţul mic al terenului şi clima adecvată au făcut ca fermierii europeni să se extindă în est. "Dunărea, cu rezerve de apă de 20 de ori mai mari faţă de bazinul Padului, care aprovizionează orezăriile din Italia, dă României un avantaj competitiv faţă de Italia şi Spania, al doilea mare cultivator al Europei, ambele suferind de restricţii în privinţa apei" transmite Reuters. Riso Scotti, cel mai mare producător de orez din Europa, deţine deja 7.000 de hectare în România şi a anunţat că va mai cumpăra încă 3.000 de hectare pînă în 2009. Asta deoarece, deşi preţul se cifrează în jur de 1.000 de euro pe hectar, faţă de 200 de euro cît era în  urmă cu 5 ani, este totuşi de 6 ori mai ieftin faţă de Italia. Conform Reuters, România va produce în acest an 40.000 de tone de orez. În următorii ani suprafaţa cultivată cu orez din ţara noastră va creşte cu 20%, de la 40.000 de hectare pînă la 50.000 de hectare. Estimările arată ce peste 5 ani România ar putea exporta peste 100.000 de tone anual, reducînd cu 10% importurile comunitare de orez. UE produce 2,2 milioane tone de orez pe an pe 500.000 de hectare de teren şi importă un milion de tone din alte zone.

    

×
Subiecte în articol: economic orez