x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultură rudimentară, dar profitabilă

Agricultură rudimentară, dar profitabilă

de Giulia Anghel    |    24 Apr 2019   •   14:46
Agricultură rudimentară, dar profitabilă

Numai în prima lună a acestui an, România a exportat cereale de 170,4 milioane de euro, îndeosebi în țări din Uniunea Europeană. Cu toate că realizările din ultimii ani în acest sector sunt impresionante, agricultura autohtonă se face în continuare la nivel rudimentar.  Deși s-au efectuat investiții importante în tehnologie, producția agricolă este și astăzi dependentă de condițiile meteorologice și de subvențiile de la stat, asocierile sporadice între fermieri împiedică creșterea productivității prin exploatarea de suprafețe mari, iar absorbția fondurilor europene este insuficientă, după cum arată o analiză realizată de Euler Hermes.

În ianuarie 2019, România a înregistrat un excedent de 135,2 milioane de euro în comerțul internațional cu cereale, cu exporturi de 170,4 milioane de euro și importuri care s-au menținut la un nivel scăzut, de numai 35,2 milioane de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

 

România se află pe locul întâi în UE în topul producătorilor de porumb și floarea soarelui și pe poziția a patra la producția de grâu și la suprafața cultivată.

Culturile de porumb, în top

Veniturile din exporturile de porumb s-au ridicat la 86,32 milioane de euro în luna ianuarie 2019, în timp ce vânzările de grâu și meslin pe piața externă au fost de 77,73 milioane de euro. Țările din Uniunea Europeană au fost principala destinație a produselor agricole românești, cu 42,2% din vânzările de cereale. Primul loc este deținut de Germania, care a imporat de 12,2 milioane de euro, urmată de Ungaria, cu 9,5 milioane de euro, și Italia, cu 8,2 milioane de euro, arată INS.

Producția de cereale boabe s-a majorat anul trecut cu 14,9% față de 2017, datorită în principal creșterii randamentului la hectar. Suprafața cultivată cu porumb boabe a reprezentat 45,8% din totalul culturilor, urmată de grâu, cu 40,8%.

Recoltele la grâu, orz și orzoaică au fost în creștere anul trecut, iar recordul l-a deținut producția de porumb care a înregistrat 15 milioane de tone.

UE, baza importurilor

Aproximativ 96% din produsele agricole importate de România provin din Uniunea Europeană, iar suma acestora a fost de 33,8 milioane de euro în prima lună a acestui an. Cele mai multe sunt din Ungaria și au o valoare de 13,6 milioane de euro, Bulgaria, de 13,6 milioane de euro, și Franța, cu 5,1 milioane de euro.

 

 

Tendințe globale

Prețurile scăzute ale culturilor la nivel mondial vor duce la creșterea insolvențelor în rândul agricultorilor, potrivit studiului Euler Hermes.  În plus, acestea vor fi afectate de secetă sau inundații. Procesatorii alimentari se confruntă cu marje reduse, mai ales din cauza presiunii retailerilor, și vor trebui să respecte reguli de siguranță mai stricte. În schimb băuturile, mai ales cele scumpe, vor înregistra creșteri. Companiile din sectorul alimentar au o situație financiară mai bună comparativ cu media globală.

 

Contribuția agriculturii la Produsul Intern Brut este relativ constantă, situându-se la 4,3% în 2018.

 

×