x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agroturism - Pensiunile, in ilegalitate

Agroturism - Pensiunile, in ilegalitate

de Elena Stan    |    22 Ian 2007   •   00:00
Agroturism  -  Pensiunile, in ilegalitate

O treime din pensiunile inregistrate la Autoritatea Nationala pentru Turism (ANT) vor da faliment sau vor lucra "la negru", deoarece nu corespund normelor europene privind dotarea bucatariilor, a declarat Daragus Attila, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).

Proprietarii sunt obligati sa faca investitii de cel putin 15.000 de euro pentru dotarea pensiunilor cu bucatarii din inox, care sa corespunda standardelor europene. "Pensiunile agroturistice au fost construite in mare parte astfel incat sa corespunda normelor in ceea ce priveste cazarea, dar bucatariile acestora nu se ridica la standarde europene, mai precis nu dispun de bucatarii din inox", a explicat Daragus Attila.

LEGISLATIE. De luna aceasta, pensiunile trebuie sa obtina noi documente de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor de la

ANSVSA. In cazul pensiunilor, tariful pentru inregistrare este de 300 de lei, insa pensiunea trebuie sa corespunda normelor UE. Din aceasta cauza, foarte multe pensiuni nu vor mai cere inregistrarea si vor functiona ilegal.

"Daca nu vor putea face investitiile necesare, vor lucra in viitor la negru", a afirmat el. In prezent, turismul la negru reprezinta 40%-50% din totalul veniturilor inregistrate in agroturism. ANTREC numara 3.000 de membri si are pensiuni turistice si agroturistice in peste 800 de sate romanesti.

×
Subiecte în articol: economic