Aici sunt pensiile dumneavoastră: 27% din economie produce „lei gri”
Firmele din România ascund o parte din venituri și astfel evită să plătească taxe, iar statul nu reușește să contracareze fenomenul. Rezultatele pe primele nouă luni din 2020 confirmă această tendință, care durează de ani de zile. Dacă am avea o disciplină fiscală la nivelul Ungariei, de exemplu, am rezolva unele probleme legate de cheltuielile bugetare, cum ar fi acordarea de pensii îndestulătoare.
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în primele nouă luni ale acestui an cu 1,7%, ca serie brută, față de perioada similară din 2019, după cum informează Institutul Național de Statistică (INS). În același timp însă, colectarea de TVA a scăzut cu 14,3%, de la 47,5 miliarde de lei (4,5% din PIB) în ianuarie – septembrie 2019 până la 40,7 miliarde de lei (3,8% din PIB) în ianuarie – septembrie 2020, conform Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Acesta este principalul „paradox” care semnalează că avem o economie gri de dimensiuni apreciabile.
Impozitul pe profit, în scădere
Totodată, a coborât și impozitul pe profit, cu 13,8%, de la 12,5 miliarde de lei la 10,8 miliarde de lei, dar aceasta într-un an special, afectat de pandemie. „Sume în valoare de 37,12 miliarde de lei (3,51% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, se arată într-un comunicat al MFP.
Impozitul pe salarii și venituri a urcat, dar cu numai 5% în primele nouă luni din 2020. Potrivit celor mai recente date ale INS, salariul mediu brut a avansat cu 7,1% în august 2020 față de august 2019, până la 5.337 de lei. Contribuțiile de asigurări au stagnat la nouă luni, la un nivel de 82,9 miliarde de lei.
Economia gri include toate produsele și serviciile realizate prin activități legale, dar care sunt ascunse în mod deliberat de autoritățile publice pentru a evita: plata impozitului pe venit, a TVA sau a altor taxe; plata contribuțiilor de asigurări sociale; îndeplinirea unor standarde legale, cum ar fi salariul minim sau numărul maxim de ore lucru; respectarea anumitor proceduri administrative.
Bulgaria stă mai prost decât noi
Economia gri a României a reprezentat anul trecut 26,9% din Produsul Intern Brut (PIB), arată un studiu estimativ efectuat de Friedrich Schneider, profesor la Universitatea Johannes Kepler din Linz. Bulgaria a stat mai prost decât noi, cu o cotă de 30,1% din PIB. Conform aceluiași studiu, avem o medie de 28,6% pe 10 ani (2008-2018), și ne situăm mai bine decât Bulgaria (31,5%) sau Serbia (29%). În schimb, Ungaria are un nivel de 22,5% din PIB, cu 6 puncte procentuale mai mic decât cel al României. Pentru comparație, potrivit calculelor Consiliului Fiscal, creșterea punctului de pensie cu 40% (de la nivelul anterior celui din septembrie 2020, când deja a fost aplicată o majorare de 14%) ar necesita un efort bugetar de 31 miliarde de lei, circa 3% din PIB, jumătate din diferența dintre economiile gri ale României și Ungariei.

Ştiri din .ro
Femeile, grav afectate de munca de acasă. 25% au vrut să renunțe la job
Nuclearelectrica solicită statului român să ajute la construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă
A fost desemnat constructorul secțiunii 4 a Autostrăzii Sibiu - Pitești
Exporturile către Japonia au crescut cu 62% datorită Acordului EPA
Costul orar al forţei de muncă, în creştere cu peste 8,69% în trimestrul IV din 2020
CFR alocă peste 22 de milioane de lei pentru reparații feroviare
Alungarea pensionarilor, ultima lovitură dată cercetării din România

Gheorghe Flutur dă 45.000 €, ca să marcheze intrarea în polul sărăciei
Cătălin Drulă: Raportul Corpului de Control spune că nivelul crescut al salariilor nu poate fi menținut decât dacă Metrorex își reduce personalul
Primele elicoptere H135 au fost livrate statului român
Șase porţi biometrice, montate la Aeroportul Otopeni. Cum funcționează aceste scannere automate
