x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AIG a făcut 1.000 de modificări într-un raport la cererea Fed New York

AIG a făcut 1.000 de modificări într-un raport la cererea Fed New York

21 Ian 2010   •   00:00

AIG a operat 1.000 de modificări în proiectul unui raport către autorităţi în şase luni, la cererea New York Fed, care a interzis asiguratorului dezvăluirea plăţilor făcute către mai multe bănci.

Raportul privea vehiculul investiţional Maiden lane III, care a răscumpărat produse financiare vândute de AIG mai multor bănci. Mai exact, o serie de alte instituţii financiare au primit bani din salvarea AIG.

AIG a modificat şi retransmis raportul de trei ori, după ce Securities and Exchange Commission (SEC), comisia de valori mobiliare a SUA, a cerut mai multe informaţii.

Ultimul set de amendamente, redactat în mai 2009, a cuprins mai mult de 400 de modificări aduse textului, iar SEC a acordat companiei permisiunea de a nu face publice informaţiile omise până în 2018.

Controversa Goldman Sachs

Fed New York a cerut AIG să ascundă plăţile, între care cele mai controversate sunt cele către Goldman Sachs. „un colac de salvare aruncat pe uşa din dos" mai multor bănci, printre care Goldman Sachs şi Societe Generale, cărora li s-a restituit integral valoarea mai multor contracte legate de evoluţia pieţei imobiliare, deşi acestea se devalorizaseră semnificativ în acel moment.


Salvarea AIG a costat 182 de miliarde de dolari. Goldman Sachs a primit 13 miliarde de dolari, iar Merrill Lynch a primit 6,2 miliarde. Dintre băncile străine, Societe Generale a recepţionat 16,5 miliarde de dolari iar Deutsche Bank alţi 8,5 miliarde.

Audit

Preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a invitat auditori desemnaţi de Congres să efectueze o anchetă completă a salvării AIG de la faliment, iar New York Fed a transmis în această săptămână unei comisii din legislativul american 250.000 de pagini de documente legate de această chestiune.


Plăţile efectuate prin Maiden lane III au totalizat 20,1 miliarde de dolari, potrivit lui William Poole, fost preşedinte al Federal Reserve Bank of Saint Louis.

×
Subiecte în articol: redactie