x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AIPC: Patriciu îndeamnă la nerespectarea legii

AIPC: Patriciu îndeamnă la nerespectarea legii

14 Iul 2009   •   00:00

Dinu Patriciu se războieşte cu investitorii de pe Bursă pe motivul obligaţiei KazMunaiGaz de a realiza oferte de preluare a companiilor din Rompetrol Group, listate la BVB.



Declaraţiile lui Dinu Patriciu despre reglementările Bursei îndeamnă la nerespectarea legii şi sunt "ofensatoare şi nepotrivite" susţine Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).
Fostul acţionar majoritar al Rompetrol Group, actualmente membru în Consiliul de Administraţie a caracterizat drept "trăznaie" o reglementare a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) care obligă acţionarii ce deţin mai mult de 33% dintr-o companie să facă oferte publice de preluare.

"În calitate de persoană iniţiată şi partener de afaceri al KazMunaiGaz, grup pus în faţa necesităţii derulării unei oferte publice de preluare obligatorii pentru companiile Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR), companii listate pe piaţa de capital din România, dumnealui îndeamnă la nerespectarea legii", AIPC într-un comunicat.
Membrii Asociaţiei spun că Patriciu a lansat oferte de preluare în Marea Britanie şi Germania, însă nu şi la companiile din România.

Reprezentanţii investitorilor susţin că instrucţiunea privind obligativitatea derulării
Nerespectarea obligativităţii de a lansa oferte de preluare va fi sancţionată de CNVM cu amendă de până la 5% din capitalul acţionarilor majoritari, aceştia urmând să fie acţionaţi şi în instanţă, potrivit Comisiei.
În 2007, KazMunaiGaz a cumpărat 75% din grupul Rompetrol, pentru 1,6 miliarde de dolari.
Patriciu a vândut în iunie şi participaţia de 25% pe care o mai deţinea. The Rompetrol Group controlează 50,59% din Rompetrol Rafinare Constanţa şi 51% din capitalul Rompetrol Well Services.

×
Subiecte în articol: economic rompetrol