Anul trecut, valoarea totala a ajutoarelor de stat autorizate de Consiliul Concurentei a fost de 47.136,9 miliarde de lei (1,25 miliarde de euro), adica aproximativ 2,5% din PIB. Anul acesta valoarea ajutoarelor de stat va creste pe fondul noilor privatizari din domeniul petrolului si energiei.
CATALIN BUDESCU
Potrivit presedintelui Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, sunt in curs de verificare patru solicitari de ajutor de stat si va incepe analiza pentru alte sapte notificari de acest gen. Astfel, numarul deciziilor va creste la 73, fata de 68 de solutii atat cate au fost in 2003.
CRESTERE. Numarul notificarilor transmise Consiliului Concurentei de institutiile statului privind acordarea de ajutoare de stat a crescut de la an la an. Astfel, pe primele noua luni din 2004 institutia de reglementare in domeniul concurentei a emis 62 de decizii pe acest domeniu. "Este normal sa avem o crestere, daca ne gandim ca acum au loc privatizarile din domeniile importante ale economiei, energie si petrol", a declarat Mihai Berinde. Presedintele institutiei a aratat ca totodata, in functie de numarul cererilor, o pondere importanta incep sa o reprezinte ajutoarele pentru dezvoltare regionala, care au totalizat 35% din notificarile realizate in acest an.
RESTRUCTURARI. Cele mai mari sume sunt destinate in continuare insa restructurarilor, iar deciziile in acest sens au fost si cele mai numeroase in perioada ianuarie - septembrie, cu o pondere de 43%. Conform datelor de anul trecut, mai mult de jumatate din solicitari a vizat dezvoltarea regionala, insa valoarea ajutoarelor a reprezentat sub 10% din totalul sumelor acordate.
INTEGRARE
Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, va trebui sa duca la bun sfarsit in aceasta toamna negocierile pentru inchiderea celui mai greu capitol de aderare la UE si anume Capitolului 6 - Concurenta. In momentul de fata, conform declaratiilor presedintelui institutiei, legislatia nationala, atat din punct de vedere al concurentei, cat si a ajutoarelor de stat, este conforma cu normele si directivele Uniunii Europene in materie. Romania va fi obligata ca incepand din momentul inchiderii acestui capitol sa respecte intocmai legislatia europeana in domeniul concurentei si a acordarii ajutoarelor de stat. De la 1 ianuarie 2007 competenta in privinta acordarii ajutoarelor de stat va trece la nivelul UE, iar in cazul in care ajutoarele acordate nu vor fi conforme cu normele europene vor trebui returnate.Citește pe Antena3.ro