x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutoare de stat de două miliarde de euro

Ajutoare de stat de două miliarde de euro

de Vali Blanaru    |    23 Aug 2007   •   00:00
Ajutoare de stat de două miliarde de euro

Valoarea ajutoarelor de stat autorizate de Consiliul Concurenţei anul trecut s-a dublat in comparaţie cu 2005. Situaţia nu este insă ingrijorătoare. Dacă pănă acum statul susţinea restructurarea companiilor, accentul se pune acum pe investiţii şi IMM-uri, spune Alexe Gavrilă, preşedintele interimar al Consiliului Concurenţei.


  • Jurnalul Naţional: Domnule Gavrilă, la căt se ridică ajutoarele de stat acordate anul trecut?
Alexe Gavrilă: Anul trecut, Consiliul Concurenţei a analizat şi autorizat acordarea de ajutoare de stat in valoare de 7,3 miliarde de lei (n.r. - circa 2,07 miliarde de euro calculat la media cursului pe 2006). Faţă de anul 2005, cănd valoarea ajutoarelor a fost de 4,1 miliarde de lei (peste un miliard de euro), se constată o dublare a ajutoarelor autorizate. Dar să nu uităm că, pănă in 2005, cea mai mare pondere a fost deţinută de ajutoarele individuale pentru salvarea şi restructurarea unor companii. In 2006, insă, o dată cu evoluţiile din viaţa economică, accentul a inceput să cadă cu preponderenţă pe anihilarea problemelor societăţilor din zona serviciilor de interes economic general, iar ajutoarele care vizează restructurarea au fost mult mai puţine ca număr. Au fost autorizate mai multe ajutoare de stat pentru investiţii, pentru ocuparea forţei de muncă, pentru pregătire profesională sau pentru intreprinderi mici şi mijlocii nou create.


Raportări in curs

Incă nu avem o structură exactă, deoarece furnizorii de ajutor de stat trebuiau să raporteze Consiliului Concurenţei pănă la 31 iulie ce s-a acordat efectiv. Unii au raportat deja, dar alţii sunt in intărziere. De aceea, la ora actuală, Consiliul Concurenţei analizează raportările transmise, urmănd ca in Raportul Anual al ajutoarelor de stat acordate in Romănia să fie prezentată o situaţie a ajutoarelor de stat pe obiective, impreună cu tendinţele constatate ca urmare a analizei comparative făcute cu volumul ajutoarelor de stat acordate in anii anteriori.


  • Care este situaţia in primele şase luni ale anului?
In primul semestru au fost transmise spre avizare Consiliului Concurenţei opt scheme de ajutor de stat care fac parte din categorie ajutoarelor pentru care nu este necesară autorizarea Comisiei Europene. Valoarea totală a ajutoarelor de stat ce se intenţionează a se acorda in anul 2007 prin aceste scheme este de 205.000.000 lei.

De asemenea, furnizorii de ajutor de stat au transmis Consiliului Concurenţei informări privind intenţia de a implementa un număr de 11 scheme de minimis (sprijin finaciar de maximum 200.000 euro, acordat unui agent economic intr-o perioadă de trei ani fiscali). Valoarea totală a sprijinului ce urmează a fi acordat in anul 2007 prin intermediul acestor scheme este de 72.870.000 lei.


Fuziuni şi concentrări economice

  • Căte operaţiuni de concentrare economică a autorizat Consiliul Concurenţei anul acesta?
Consiliul Concurenţei a autorizat de la inceputul acestui an 19 concentrări economice, din care şapte in domeniul bunurilor de consum, şase din industrie şi energie şi şase in sectorul serviciilor.

De asemenea, alte şase operaţiuni de concentrare economică au fost notificate şi sunt in prezent in analiză (două - bunuri de consum, opt - industrie şi energie şi şase - servicii).

Controlul operaţiunilor de concentrare economică reprezintă una dintre atribuţiile principale ale autorităţii de concurenţă. Scopul principal al acestei activităţi este acela de a nu permite crearea de monopoluri sau de agenţi economici cu poziţie dominantă pe piaţă, care pot conduce la restrăngerea, inlăturarea sau denaturarea semnificativă a concurenţei cu efecte nefavorabile asupra consumatorilor.

Consiliul Concurenţei se pronunţă doar cu privire la acele operaţiuni de concentrare economică in cazul cărora, dată fiind mărimea agenţilor economici implicaţi, există riscul afectării mediului concurenţial normal. In cazul concentrărilor economice, criteriul ales pentru determinarea mărimii agenţilor economici este unul valoric şi se referă la cifra de afaceri. Conform dispoziţiilor Legii concurenţei sunt supuse controlului şi trebuie notificate Consiliului Concurenţei, pentru analiza compatibilităţii lor cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute de lege. Acestea sunt indeplinite dacă cifra de afaceri cumulată a agenţilor economici implicaţi intr-o operaţiune de concentrare economică depăşeşte echivalentul in lei a 10 milioane de euro şi există cel puţin doi agenţi economici implicaţi in operaţiune, care să realizeze pe teritoriul Romăniei, fiecare in parte, o cifră de afaceri mai mare decăt echivalentul in lei a patru milioane de euro. In condiţiile in care agenţii economici care dobăndesc controlul nu notifică operaţiunea de concentrare economică in termen de 30 de zile de la data semnării actului juridic, aceştia pot fi sancţionaţi cu o amendă de pănă la 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării.


Cartelul păinii, sub investigaţie

  • In ce stadiu este investigaţia declanşată pe piaţa păinii? Se confirmă suspiciunile de cartel al producătorilor?
Investigaţia pe piaţa păinii şi pe pieţele conexe este in curs de derulare. Investigaţia a fost declanşată de Consiliul Concurenţei din oficiu, ca urmare a unor informaţii primite din piaţă. In cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate atăt la sediile unor agenţi economici, căt şi la sediile unor asociaţii patronale din domeniu, in urma cărora s-au ridicat documente care in prezent sunt analizate. In cazul investigaţiilor aflate in curs de analiză, nu se poate vorbi decăt despre o eventuală incălcare a prevederilor Legii concurenţei. Constatarea incălcării prevederilor Legii concurenţei are loc in cadrul unei proceduri mai ample şi implică audierea agenţilor economici autori ai practicii anticoncurenţiale ce constituie obiectul investigaţiei. Audierea se desfăşoară in Plenul Consiliului Concurenţei, iar in urma acesteia are loc şedinţa de deliberare. De-abia după aceea, hotărărea este adoptată de Plenul Consiliului, iar decizia poate fi contestată in termen de 30 de zile la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia Contencios Administrativ.

Inainte de adoptarea unei decizii, Consiliul Concurenţei nu se poate antepronunţa cu privire la un anumit mod de soluţionare a unui caz. Dacă s-ar ajunge la concluzia că a fost o inţelegere anticoncurenţială a agenţilor economici de pe piaţa păinii, Consiliul poate interzice această practică şi poate sancţiona firmele in cauză cu amendă de pănă la 10% din cifra de afaceri totală, realizată de fiecare dintre agenţii economici respectivi.

×