x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutoare de stat de un miliard de euro

Ajutoare de stat de un miliard de euro

17 Sep 2004   •   00:00

Consiliul Concurentei a autorizat anul trecut ajutoare de stat care au depasit valoarea de 43.136 de miliarde de lei, echivalentul a peste 1,14 miliarde de euro la cursul mediu al anului trecut.

CATALIN BUDESCU

Cele mai importante si mai multe ajutoare de stat au fost acordate pentru dezvoltare regionala, in timp ce sumele aprobate pentru salvarea-restructurarea unor societati comerciale au cunoscut o scadere accentuata, se arata in raportul Consiliului Concurentei realizat pe anul 2003. Problema ajutoarelor de stat nu este deloc noua. Daca pana acum criteriile de acordarea a acestor stimulente financiare nu respectau normele europene in materie, de acum incolo, "impinsi" de la spate de UE, legislatia nationala devine foarte stricta.

ZONELE DEFAVORIZATE. Actiunea de control inceputa de o comisie a Consiliului Concurentei in privinta respectarii prevederilor ajutoarelor de stat acordate pentru 300 de societati comerciale din zonele considerate defavorizate a dus la sistarea ajutoarelor fiscale de care beneficiaza 90 dintre acestea. Partea buna a acestui control a fost insa ca circa 120 de societati comerciale au respectat intocmai prevederile legislative de care au beneficiat in materie de ajutoare fiscale de stat. "Problema desfiintarii zonelor defavorizate nu cred ca se poate pune atat timp cat asemenea zone nu necesita ajutoare de stat neconforme cu legislatia UE", a fost de parere Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

INTEGRARE. Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, va pleca luni, 20 septembrie, la Bruxelles, unde vor incepe negocierile cu UE pentru inchiderea Capitolului 6 - Concurenta. In momentul de fata, conform declaratiilor presedintelui institutiei, legislatia nationala, atat din punct de vedere al concurentei, cat si a ajutoarelor de stat, este conforma cu normele si directivele Uniunii Europene in materie. Romania va fi obligata ca incepand din momentul inchiderii acestui capitol sa respecte intocmai legislatia europeana in domeniul concurentei si a acordarii ajutoarelor de stat. Totodata, de la 1 ianuarie 2007 competenta in privinta acordarii ajutoarelor de stat va trece de la nivel national la cel al UE, iar in cazul in care ajutoarele acordate nu vor fi conforme cu normele si reglementarile europene vor trebui returnate.

PETROM

Cumpararea gigantului SNP Petrom de catre grupul austriac OMV a adus pe masa de lucru a Consiliului Concurentei doua probleme. Consiliul Concurentei analizeaza notificarea primita de catre OMV in privinta cumpararii pachetului de actiuni de 33,34% din capitalul social al Petrom pentru 669 milioane euro. Consiliul Concurentei trebuie sa decida daca detinerea pachetelor de actiuni la Petrom, cat si la Rompetrol de catre OMV reprezinta o concentrare economica care ar putea distorsiona piata petrolului. Consiliul analizeaza si posibilele ajutoare de stat care vor fi acordate pentru consolidarea privatizarii companiei Petrom.
×