x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ajutor de stat de peste 119 milioane de lei pentru crescătorii de porci

Ajutor de stat de peste 119 milioane de lei pentru crescătorii de porci

28 Aug 2020   •   13:43
Ajutor de stat de peste 119 milioane de lei pentru crescătorii de porci

Crescătorii de porci vor beneficia de o schemă de ajutor de stat în valoare de 119,5 milioane de lei, pentru compensarea pierderilor cauzate de pandemia de coronavirus, în perioada 1 martie - 1 iulie 2020, transmite Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Aceasta a fost aprobată printr-o ordonanță de urgență. 

"Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producţie deţinută de beneficiar, echivalent UVM, funcţie de categoriile de suine, respectiv, suine la îngrăşat şi animale de reproducţie. Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole nu poate depăşi echivalentul în lei a 100.000 euro.
Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducţie (scroafe şi scrofiţe)", se arată în comunicat.

Vor primi ajutor crescătorii de porci, respectiv întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate şi persoanele juridice care desfăşoară activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor.

Fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină exploataţie cu cod ANSVSA înregistrată/autorizată sanitar veterinar; să desfăşoare activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepţia celor care deţin exploataţii aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricţie sanitare veterinare generate de evoluţia pestei porcine africane; să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării Comisiei Europene; să nu se afle în dificultate (reorganizare, lichidare, faliment) potrivit evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului la 31 decembrie 2019.

Aceștiai au la dispoziţie 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a actului normativ pentru depunerea documentaţiei.

Banii vor fi viraţi în conturile acestora până la 31 decembrie 2020.

Piaţa cărnii de porc, pe lângă efectele provocate de pesta porcină africană, se confruntă cu scăderea preţului cărnii, imposibilitatea livrării animalelor către sacrificare şi procesare, creşterea preţului de achizţie a purceilor şi furajelor şi scăderea cantităţilor de carne comercializată prin vânzare directă pe piaţă şi HoReCa.

Din cauza restricţiilor de mişcare impuse de pandemie, sectorul creşterii porcinelor a suferit pierderi substanţiale care au condus la diminuarea numărului de animale de reproducţie şi a efectivelor pentru abatorizare şi la perturbarea lanţurilor de aprovizionare.

În perioada 29 martie - 31 mai 2020, preţul în viu al cărnii de porc a scăzut de la 7,53 lei/Kg la 5,41 lei/Kg reprezentând o scădere a preţului de 28,1%. Numărul de animale sacrificate din specia porcine a scăzut de la 61.869 cap/săptămână la 46.892 cap/săptămână, reprezentând o diminuare de 24,2%.

×
Subiecte în articol: zootehnie porci crescatori de porci