x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alarma - Gripa aviara a ajuns in Romania

Alarma - Gripa aviara a ajuns in Romania

de Florina Zainescu    |    08 Oct 2005   •   00:00
Alarma - Gripa aviara a ajuns in Romania

Ieri au fost inregistrate in judetul Tulcea primele cazuri de pasari decedate din cauza gripei aviare.

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ieri ca in localitatea Ceamurlia de Jos din judetul Tulcea au fost semnalate primele trei cazuri de pasari domestice suspecte ca au virusul gripei aviare.

Vasile Lupu, secreta-rul de stat in Ministerul Agriculturii (MAPDR) declara vinerea trecuta ca pasarile migratoare din Rusia si Kazahstan, purtatoare ale virusului gripei aviare "nu au ruta prin Romania". Ieri la pranz ministrul de resort, Gheorghe Flutur anunta ca in Delta Dunarii si-au facut aparitia primele stoluri de garlite, una din speciile care ar putea purta virusul. Insa asigura ca, pana la ora respectiva, nu fusese descoperit nici un de caz de gripa aviara. Pe seara, vestea rea a cazut ca un traznet: "Astazi (vineri - n.r.), la ora 14:45, Laboratorul de diagnostic si sanatatea animalelor ne-a semnalat trei cazuri de pasari domestice suspecte ca au murit de gripa aviara", a anuntat Flutur.

TESTE. Deocamdata suspiciune. Si asta pentru ca specialistii au identificat la cele trei rate doar anticorpii caracteristici formelor de influenta aviara respiratorie si digestiva. Acum Institutul National de Diagnostica trebuie sa analizeze probele recoltate si sa izoleze virusul, apoi sa-l identifice si sa vada daca este vorba de unul foarte periculos sau mai "slab". Apoi probele vor fi trimise la un laborator din Marea Britanie pentru confirmarea bolii. Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare, rezultatele testelor vor putea fi cunoscute intr-o perioada cuprinsa intre cateva zile si chiar doua saptamani. Insa, daca s-au gasit anticorpii bolii este sigur ca exista si boala, au spus acestia.

CARANTINA. Dar pana sa vina verdictul, autoritatile au intrat in alerta maxima. Pe o raza de trei kilometri in jurul localitatii tulcene, a fost declarata carantina. Localitatea este izolata, circulatia animalelor interzisa, pietele si oboarele inchise, toate pasarile din ograda din care proveneau cele trei rate "suspecte" au fost ucise si apoi incinerate, iar gospodaria a fost dezinfectata. Din pacate, toate pasarile din bataturile celor noua familii din Ceamurlia de Jos vor fi sacrificate, pentru a se evita transmiterea bolii. Vor fi testate pana si pasarile aflate la pastrare in frigiderele localnicilor. Daca si locuitorii s-au molipsit de gripa pasarilor, nu se stie inca. Ministerul Sanatatii a trimis oameni in Tulcea pentru a-i vaccina pe localnici impotriva gripei umane si a face investigatiile de rigoare.

AVERTIZARE. Flutur a facut apel la populatia din zona de risc sa nu puna mana pe pasarile moarte sau bolnave si sa semnaleze autoritatilor orice caz de boli la pasari. De altfel, medicii veterinari vor face in perioada imediat urmatoare un recensamant la posesorii de animale pentru a verifica starea de sanatate a vietuitoarelor din ograda.

INFORMARE. Flutur a mai anuntat ca autoritatile de la Bruxelles, precum si Oficiul International de Epizootii au fost deja informate cu privire la cele trei rate domestice din Tulcea suspecte a fi infestate cu virusul gripei aviare. Ba chiar si pe primul ministru aflat in vizita oficiala in Franta. Daca ieri la pranz el anunta ca luni va cere in Guvern interzicerea vanatorii la toate speciile in Delta Dunarii si doar la pasari in opt judete limitrofe, ca urmare a situatiei de urgenta intervenite, vanatoarea a fost sistata incepand de vineri seara.

ANUNT OFICIAL
"Astazi la ora 14:45, Laboratorul de diagnostic si sanatatea animalelor ne-a semnalat trei cazuri de pasari domestice suspecte ca au murit de gripa aviara" - anunt facut de Gheorghe Flutur ministrul Agriculturii in conferinta de presa de ieri

VACCINARE, MANUSI, MASTI
Cei mai expusi pericolului gripei aviare sunt crescatorii de pasari si de porci. Persoanele care ingrijesc pasari fara sa poarte manusi si masca de protectie se pot infecta cu virusul gripei aviare - H5N1 - prin intermediul dejectiilor de la pasarile bolnave. Pericolul creste in cazul in care persoanele respective sunt deja atinse de virusul gripei umane. Sunt posibile combinarea celor doua virusuri - de la pasari si de la om - si aparitia unor mutatii care nu raspund la nici un fel de vaccinuri. Ceea ce explica riscul major al unei pandemii. Deocamdata nu exista un vaccin impotriva virusului gripei aviare, singura masura protectie pe care o avem la indemana fiind vaccinul de gripa umana. Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat, de asemenea, ca pana la aparitia unui vaccin, antiviralul oseltamivir este medicamentul-vedeta prin care se spera reducerea morbiditatii si a mortalitatii. (Magda Marincovici)

NU SUNTEM PRIMII
Specialistii avertizeaza ca gripa aviara ar putea sa puna omenirea in fata uneia dintre cele mai mari epidemii din istorie. Primele contaminari prin contact direct pasare-om s-au produs in anul 1997, la Hong Kong, cand au murit 6 oameni, iar de atunci s-a raportat un numar semnificativ de infectii si decese, mai ales in Asia de Sud-Est. Medicii sustin ca rata ridicata a mortalitatii se explica prin lipsa unui sistem imunitar uman "specializat" impotriva acestui virus. In lipsa unei istorii de contact cu virusul, gradul de expunere si de deces este foarte ridicat. Gripa aviara a fost descoperita in urma cu mai bine de 100 de ani in Italia, iar de atunci s-a raspandit in intreaga lume. Toate pasarile sunt considerate predispuse la infectie cu gripa aviara, desi unele specii sunt mai rezistente la infectie decat altele. Pasarile migratoare (ratele salbatice, in mod special) sunt sursa naturala de gripa aviara, aceste pasari fiind de asemenea cele mai rezistente la virus. Pasarile domestice in schimb, inclusiv gainile si curcanii sunt deosebit de predispuse la epidemiile de gripa, fatale. Programul Global de Gripa al Organizatiei Mondiala a Sanatatii s-a ocupat, inca din anul 1947, de cauzele si de efectele acestei maladii. (Radu Croitoru)
×