Cu toate acestea, există și multe neclarități referitoare la acesta, care este cantitatea necesară pentru un stil alimentar echilibrat, care pește este cel mai bun, dar și multe altele. La câteva dintre cele mai cunoscute am încercat să îți răspundem și noi, așa că rândurile următoare sunt special pentru tine.
Care pește este mai bun, cel congelat, sau ce proaspăt?
Majoritatea ar răspunde că, probabil, peștele proaspăt este alegerea câștigătoare. În mod surprinzător, adevărul nu este cel pe care tocmai ce l-am anunțat. Mult mai important este să consumi pește de bună calitate și aici este inclus și cel congelat. Atunci când optezi pentru a consuma unele tipuri de pește care nu se provin de la noi în țară, cum ar fi somonul sau tonul, este și normal să îți îndrepți atenția către cel congelat, doar că alegerea ta trebuie să fie către o firmă care nu face rabat de la calitate. În rest, pentru speciile autohtone, recomandarea specialiștilor este să alegi peștele proaspăt. În plus, nu puțină lume îl preferă deoarece are un gust delicat, mult mai ușor de suportat decât macroul sau heringul care, deși sunt foarte delicioși, au o savoare care nu este totuși pe placul multora. Cel mai bine este să găsești un magazin cu peste proaspat unde produsele scoase spre vânzare sunt de cea mai bună calitate, pentru a te bucura de preparate savuroase și, mai ales, sănătoase.
Consumul de pește este indicat în afecțiunile cardiovasculare?
Când aminteam ceva mai sus că peștele este unul dintre cele mai sănătoase alimente pentru consumul uman, chiar nu exageram cu nimic. Consumat în mod regulat, peștele te ajută să reduci semnificativ riscul de a suferi de afecțiuni cardiocasculare, depresie, anxietate, cancer, demență, ba chiar și unele boli antiinflamatorii. Evident, recomandarea specialiștilor este să prepari peștele la cuptor, abur, grill sau fiert, și să uiți de cel prăjit.
Conține sau nu peștele grăsimi sănătoase?
Deși te ferești de tot ce consideri că ar conține grăsimi, trebuie să știi că nu toate sunt nocive pentru organism. Există acele grăsimi sănătoase, cum este cazul acizilor grași Omega 3, pe care chiar este indicat să le consumi. Acestea se regăsesc în special în acei pești grași cum sunt macroul, heringul, tonul, somonul sau sardinele și contribuie la o mai bună funcționare a funcțiilor cerebrale, a vaselor de sânge sau a inimii.
Au stridiile efecte afrodisiace?
Toată lumea a auzit această afirmație și, din păcate, este un mare… neadevăr. Oamenii de știință sunt de părere că nu există nicio legătură între cele două, așa că dacă aveai de gând să pregătești o cină romantică surpriză, care să conțină și stridii, încearcă mai bine altceva. Nu de alta, dar stridiile au un gust aparte, pe care nu toată lumea îl apreciază, și nu cumva să strici total momentul.
Cât pește se poate consuma pe săptămână?
Cu siguranță peștele este un aliment foarte sănătos, dar asta nu înseamnă să îl consumi non stop, în fiecare zi. Se pare că de două ori pe săptămână, câte o porție de 100 de grame, este o cantitate suficientă pentru ca organismul să primească vitaminele, mineralele și nutrienții pe care ni le oferă peștele.
Este sau nu bun peștele pentru memorie?
Nu degeaba se spune despre pește că este alimentul cu care îți poți hrăni creierul. Mai multe studii realizate de oamenii de știință au scos în evidență și faptul că acele persoane care consumă pește fiert sau la cuptor măcar o dată pe săptămână, pe termen lung, au parte funcții cerebrale îmbunătățite. Și da, chiar au și o memorie mai bună, așa că poți profita de acest avantaj pentru a-ți hrăni mai sănătos copilul.
Care pește conține cei mai mulți acizi grași Omega 3?
Există o afirmație, foarte răspândită, din care aflăm că peștele gras de crescătorie ar conține mai puțini acizi grași Omega 3, despre ale căror beneficii am discutat mai sus. Specialiștii sunt de părere că nu există diferențe clare în acest sens, poate doar în cazul acelora care au fost hrăniți cu produse pe bază de porumb.
Peștele trebuie să miroasă?
Multă lume nu consumă pește dintr-un motiv care poate părea banal: mirosul acestuia. De fapt, tocmai acest miros pe care nu toți îl suportă este un semn că peștele nu este chiar proaspăt. Atunci când avem de a face cu pește de bună calitate, proaspăt, mirosul acestuia trebuie să fie unul discret, sau chiar să nu se simtă deloc. Îți mai poți da seama dacă peștele pe care vrei să îl cumperi este unul bun pentru consum dacă este elastic atunci când îl palpezi, are ochi strălucitori și burta fermă.
Este indicat consumul de pește pentru femeile însărcinate?
În mod surprinzător, răspunsul este unul afirmativ. Da, femeile însărcinate pot consuma pește, aproximativ 350 de grame pe săptămână. În acest fel acestea au grijă și de dezvoltarea armonioasă a fătului, iar unele studii au demonstrat că acele femei gravide care au consumat pește în mod regulat pe perioada sarcinii au născut copii cu un coeficient de inteligență mai ridicat. De asemenea, se pare că există și un alt avantaj al consumului de pește pe perioada sarcinii, iar acesta se referă la faptul că mamele vor fi mult mai puțin predispuse de a suferi de depresie post-natală.
După cum ai observat, peștele este esențial pentru o viață sănătoasă. Renunță totuși să îl mai consumi prăjit, deoarece crești riscul de a suferi de afecțiuni cardiovasculare. Sunt multe moduri de a pregăti peștele, iar pe internet găsești și multe rețete delicioase pe care le poți încerca. Sigur vei găsi câteva pe placul tău și astfel vei începe să consumi mai mult pește.