x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alimente - TVA mai mic aduce un trai mai bun

Alimente - TVA mai mic aduce un trai mai bun

de Florina Zainescu    |    05 Mai 2006   •   00:00
Alimente - TVA mai mic aduce un trai mai bun

Reducerea taxei pe valoare adaugata de la 19% la 9% pentru produsele alimentare de baza va duce la imbunatatirea nivelului de trai al populatiei, asigura producatorii din industria alimentara. Ei au facut apel la deputati sa voteze pentru un TVA mai mic.

Proiectul de lege al Partidului Conservator care prevede reducerea TVA de la 19% la 9% pentru produsele alimentare a fost adoptat, luna trecuta, de Se-nat si asteapta votul Camerei Deputatilor care este camera decizionala in acest caz. Actul normativ este sustinut de industria alimentara, prin Fede-ratia Romalimenta si Fede-ratia Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), deoarece va avea efecte benefice evidente asupra producatorilor, procesatorilor, corectitudinii fiscale, dar mai ales asupra populatiei care va manca mai bine.

ARGUMENTE. "Toate tarile europene, cu exceptia Danemarcei si a Bulgariei, aplica alimentelor o cota redusa, pornind de la adevarul elementar ca accesibilitatea hranei este un drept esential. In Uniunea Europeana, acest nivel este in medie 6%-8%. Cu atat mai arzatoare este problema in cazul romanilor, ale caror venituri medii sunt de circa 10 ori mai mici decat in UE", reprezentantii patronatelor si sindicatelor din industria de profil. Micsorarea cotei TVA la 9% va duce la o scadere reala a preturilor produselor alimentare cu 10%, spun acestia. Mai mult, aceasta masura va determina si scaderea evaziunii fiscale, intrarea in legalitate a firmelor care lucreaza la negru si, implicit, la cresterea incasarilor la bugetul de stat. "Sectorul agroalimentar este strategic pentru Romania si de aceea are nevoie de stimulente, nu de frane. TVA 19% inseamna mediul ideal pentru economia subterana", spun reprezentantii industriei alimentare.

APEL. Ei considera regretabil gestul guvernantilor care, dupa votul favorabil al Senatului, i-au acuzat pe "patroni" ca nu vor reduce corespunzator pretul final al alimentelor. "Dar nimeni nu spune cat este de moral ca populatia sa plateasca inca o cincime din pretul hranei - fiscalitate fara egal in Europa, cu exceptiile amintite", atrag atentia reprezentantii Romalimenta si ai FSIA. Prin intermediul unei scrisori deschise, ei fac apel la votul responsabil al Camerei Deputatilor care sa consfinteasca reducerea TVA-ului la alimente. "Ca si membrii Senatului, onorabilii nostri alesi din camera decizionala trebuie sa aiba in vedere nivelul de trai al populatiei ce-si cheltuie jumatate din modestele venituri pentru hrana zilnica", atrag atentia patronatele si sindicatele.

×
Subiecte în articol: economic