x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alimentele clonate trebuie etichetate

Alimentele clonate trebuie etichetate

17 Feb 2004   •   00:00

Noii membri ai UE sunt nevoiti sa testeze plantele modificate genetic.

Statele care adera in acest an la Uniunea Europeana trebuie sa respecte regulile privind testarea si etichetarea alimentelor care contin organisme modificate genetic.
IOHANNA ONACA

O parte din cele zece state care se vor alatura UE la 1 mai cultiva de ceva vreme plante sau organisme modificate genetic (OMG), fara a avea metode de testare pentru monitorizarea raspandirii acestora spre recoltele invecinate, precizeaza cotidianul britanic "The Guardian ". Polonia, una dintre cele mai mari tari agricole din Europa de Est, cultiva astfel de plante de mai multi ani, fara a dispune de facilitati de testare.

Legea nu se respecta
Legislatia europeana in domeniu exista, dar nu se aplica. In unele tari care vor adera peste cateva luni au fost descoperite organisme modificate genetic mult peste limita legala fixata de UE. Problemele au aparut din cauza lipsei dotarilor necesare pentru testare. In vizorul UE se afla si tarile mai indepartate, cum ar fi Ucraina, care cultiva cartofi modificati genetic din 1997, produs neagreat in comunitatea europeana. Romania, in curs de aderare, cultiva recolte modificate genetic la scara mare, se arata in cotidianul britanic. Serbia acuza Romania de contaminarea recoltelor ei presupus nemodificate genetic, ca urmare a contrabandei cu seminte peste granita.
Printre tarile in care nu exista probleme de acest fel se inscriu Ungaria si Republica Ceha, care sunt dotate cu laboratoare care pot certifica puritatea semintelor si alimentelor. Majoritatea celorlalte noi state membre, desi cred ca semintele lor nu sunt impurificate cu organisme modificate genetic, nu au nici o cale de a o garanta.

Normele europene
Din momentul aderarii, noile state vor fi nevoite sa eticheteze toate alimentele care contin organisme modificate genetic, specificand cantitatea de OMG-uri inclusa. Tarile care nu beneficiaza de facilitati de testare pot contracta lucrarile in state care au laboratoare specializate.

×
Subiecte în articol: economic genetic