x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alimentele de bază s-ar putea ieftini cu 15%

Alimentele de bază s-ar putea ieftini cu 15%

de Elena Stan    |    09 Aug 2012   •   17:25
Alimentele de bază s-ar putea ieftini cu 15%

Reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la alimente cu 15%, propusa de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este o masura ce va servi in mod direct interesele consumatorilor din Romania prin scaderea preturilor la raft.

"Consumatorii din Romania au nevoie de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%. O astfel de masura va contribui, in opinia noastra, la reducerea evaziunii fiscale, la incurajarea producatorilor locali si va stimula cu siguranta si consumul. In consecinta, salutam si sustinem intentia Guvernului de a reduce TVA la alimente si speram ca se va concretiza cat mai curand. Marii retaileri isi propun sa intreprinda toate demersurile care le stau la indemana pentru ca preturile de la raft sa scada in mod efectiv cu acelasi procent cu care va scadea cota taxei", a precizat Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR). Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat ca TVA de 9% pentru alimente "este un angajament politic" care va deveni realitate de la 1 ianuarie 2013. "Reducerea TVA la 9% este una dintre masurile pe care autoritatile le vor lua pentru a controla cresterile de preturi la alimente, in conditiile in care se inregistreaza seceta nu numai pe piata romaneasca, ci si pe cea internationala", a declarat Daniel Constantin. Oficialul considera ca fondurile suplimentare acordate fermierilor, atat pe suprafata, cat si pe cap de animal, vor tempera cresterile de preturi la alimente. In plus, premierul Victor Ponta a spus ca reducerea TVA la alimentele de baza va fi dezbatuta la toamna cu delegatia Fondului Monetar International, cand se va discuta bugetul pe anul viitor.

In Marea Britanie, TVA este 0%
Majoritatea statelor europene aplica, conform AMRCR, niveluri reduse de TVA pentru alimentele de baza, acestea situandu-se intre 0% in Marea Britanie si 14% in Cehia. Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, toate aplica niveluri reduse de TVA. In Polonia, cota de TVA pentru produsele alimentare este de 5%, in Bulgaria de 9%, iar in Slovenia de 8,5%.

Evaziunea fiscala va scadea semnificativ
Reprezentantii patronatelor din domeniu sunt de parere ca reducerea TVA cu 15% la alimentele de baza va duce la o scadere a preturilor acestor produse cu acelasi procent, precum si la diminuarea semnificativa a evaziunii fiscale. "Se va reduce evaziunea fiscala la paine de la 60%, cat este in prezent, la 15%-20%", a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan din industria panificatiei. El a adaugat ca preturile alimentelor de baza, printre care si painea, se vor micsora cu 15%. "In ziua in care se reduce TVA cu 15% vom cumpara paine cu 15% mai ieftina fata de cea cumparata cu o zi inainte", a spus presedintele Rompan. Si Sorin Minea, presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, crede ca preturile la mancare vor scadea.

×