x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alro: reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă nu se vor face niciodată

Alro: reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă nu se vor face niciodată

de Daniel Ionaşcu    |    18 Oct 2011   •   17:58

Managerii Alro, cel mai mare consumator de electricitate din Romania, nu cred ca reactoarele nucleare 3 sI 4 de la Cernavoda, un proiect de 4 miliarde de euro, se vor realiza vreodata.

Combinatul, care utilizeaza anual 3 TWh de energie, vrea sa-si asigure independenta energetica sI are de gand sa construiasca o centrala pe gaze naturale de 255 MW la Tulcea, ceea ce i-ar asigura cam jumatate din energia necesara zilnic.

Pentru cealalta jumatate, compania analizeaza impreuna cu actionarul sau majoritar Vimetco o serie de alte proiecte, precum un grup de 500 MW realizat la Complexul Energetic Rovinari, proiect estimat la un miliard de euro.

Intrebat daca Alro este interesata sa participe la proiectul unitatilor nucleare de la Cernavoda in conditiile in care statul cauta investitori, Marian Nastase, directorul financiar al companiei, a raspuns negativ. "Acum sase ani am luat in considerare proiectul reactoarelor 3 sI 4; am renuntat pentru ca am considerat ca nu se vor infaptui niciodata. Au trecut sase ani si iata...', a afirmat reprezentantul companiei.

Unitatile atomice in cauza trebuiau sa intre in functiune in 2014 sI 2015 potrivit Strategiei Energetice adoptate de Cabinetul Tariceanu in 2007. Intre timp Romania, care avea 20% prin Nuclearelectrica, a dorit 51% pe motiv ca populatia ar avea mai multa incredere atunci cand statul detine controlul. Au urmat alte negocieri, ceea ce a intarziat demararea proiectului cu un an. In final s-a ajuns la concluzia ca Nuclearelectrica sa detina 51%, iar grupurile energetice europene Enel, CEZ, RWE sI GdF SUEZ sa aiba cate 9,15%, in vreme ce Iberdrola sI ArcelorMittal Romania sa detina 6,2%.

Insa din cauza crizei sI a pietei energetice romanesti, proiectul a fost abandonat de catre CEZ, RWE, GdF SUEZ sI Iberdrola, statul ramanand doar cu Enel sI ArcelorMittal.

Acum statul are 84% din actiuni dar nu-si permite sa finanteze decat 40%, asa ca acum cauta noi investitori in Coreea de Sud sI China. Ca atare, proiectul a mai fost intarziat o data. Acum termenul de intrare in folosinta a celor doua unitati este 2019.

Fiecare dintre reactoare ar urma sa aiba o capacitate de 720 MW. Acum, Nuclearelectrica livreaza cu doua reactoare in uz 18% din consumul national.

×