x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ambasadorul Canadei şi ministrul Economiei sunt la Guvern pentru a clarifica problema Cupru Min

Ambasadorul Canadei şi ministrul Economiei sunt la Guvern pentru a clarifica problema Cupru Min

de Daniel Ionaşcu    |    10 Apr 2012   •   12:17
Ambasadorul Canadei şi ministrul Economiei sunt la Guvern pentru a clarifica problema Cupru Min

Scandalul Cupru Min continua: dupa ce autoritatile au transmis ca nu au ajuns la un acord cu Roman Copper pentru preluarea Cupru Min iar reprezentantii firmulitei canadiene s-au "milogit" intr-o serie de comunicate ca, in fapt, ei au fost de acord cu conditiile impuse, acum ambasadorul Canadei s-a deplasat la Guvern impreuna cu ministrul Economiei Lucian Bode pentru a clarifica tranzactia.

Canadienii de la Roman Copper, firma infiintata de catre mini-banca de investitii Bayfront Capital, au castigat licitatia pentru Cupru Min, plusand 200,77 milioane de euro. Termenul de semnare a contractului a expirat, insa, vineri noapte, compania nefiind de acord sa depuna garantii de mediu de 32,27 milioane de euro si nu a dorit sa plateasca cei 200 de milioane de euro la 30 de zile dupa avizarea tranzactiei de catre Consiliul Concurentei. In plus, acestia nu au fost de acord sa faca public contractul de privatizare, dupa cum a declarat ministrul Economiei Lucian Bode.
"Roman Copper nu a aderat la aceste conditii. Ministerul Economiei va analiza situatia creata si suntem pregatiti sa reluam privatizarea", a spus Bode.

Cine minte?
Reprezentantii Bayfront Capital Partners au anuntat inca de vineri ca au ajuns la un "acord verbal definitiv" cu autoritatile romane in privinta preluarii Cupru Min si ca se asteapta la aplicarea acestei intelegeri.
Astazi, Roman Copper a reiterat ca este gata sa aplice toate conditiile impuse de Guvern pentru preluarea companiei miniere, inclusiv obligatii financiare care nu au fost incluse in documentatia initiala de licitatie.

Roman Copper a adaugat ca va prezenta in urmatoarele zile alte detalii ale planurilor companiei fata de Cupru Min si ca se asteapta la continuarea cooperarii cu autoritatile romane pentru ca tranzactia sa fie finalizata.

"Suntem pe deplin constienti de importanta acestei tranzactii pentru toate partile implicate, inclusiv pentru bunastarea viitoare a sectorului minier romanesc si pentru crediblitatea procesului de privatizare al Guvernului roman", se arata in comunicatul postat pe MarketWatch. Tot aici se mai mentioneaza ca "mina de clasa mondiala de la Rosia Poieni va furniza beneficiile maxim posibile pentru industria miniera a Romaniei, comunitatile locale si economia nationala".

×