x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ameninţarea beznei

Ameninţarea beznei

22 Iul 2008   •   00:00

Jumătatea de nord a ţării ar putea avea în următorii ani mari probleme în alimentarea cu energie electrică, deoarece ritmul de dezvoltare economică şi de creştere a consumului este mult mai mare decît ritmul de creştere a capacităţilor de producere a energiei în zonă sau de transport al acesteia din alte locaţii



Jumătatea de nord a ţării ar putea avea în următorii ani mari probleme în alimentarea cu energie electrică, deoarece ritmul de dezvoltare economică şi de creştere a consumului este mult mai mare decît ritmul de creştere a capacităţilor de producere a energiei în zonă sau de transport al acesteia din alte locaţii, potrivit lui Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE). "În partea de nord a ţării nu există prea multe unităţi mari, iar Mintia şi Iernut, care alimentează zona în principal, şi-ar putea închide porţile mai curînd sau mai tîrziu din cauza normelor europene privind poluarea", a declarat Constantinescu la un forum pe teme energetice. Deoarece acestea vor fi închise provizoriu pentru modernizări sau permanent, zona de nord a ţării rămîne să fie alimentată de Transelectrica cu energie adusă de la producătorii din sudul ţării. "Dezvoltarea din nordul României, mai ales din Ardeal, este mai mare decît capacităţile de transport ale Transelectrica, ceea ce înseamnă că aceasta va trebui să plătească congestiile de sistem", a continuat preşedintele IRE. "Este o problemă serioasă, deoarece linii electrice de mare capacitate care să alimenteze nordul ţării nu se pot construi în cinci-şase ani. E un semnal de alarmă, pentru că, în această zonă, dezvoltarea industriei poate să aducă probleme serioase", a completat Constantinescu.


EFICIENŢĂ. El a mai afirmat că termocentrala de la Iernut, care aparţine Elcen, lucrează cu o eficienţă de circa 30% şi că din această cauză trebuie modernizată. "În nici o ţară din Uniunea Europeană nu se mai arde gazul cu eficienţe aşa mici. În Franţa, numai pe energie electrică eficienţa este de 60%, iar la cogenerare ajunge la 90%. Pentru a obţine aceeaşi cantitate de energie, noi ardem de două ori mai mult gaz", a mai spus el.
"Întreaga zonă sud-est europeană va ajunge deficitară la capitolul energetic. În acest moment în zonă există doar un mic excedent de capacităţi de producţie, dar, în curînd din cauza condiţiilor de mediu, multe vor fi închise", a apreciat şi Constantin Ioaniţescu, director de dezvoltare din cadrul Termoelectrica.


REZOLVARE. Problema s-ar putea rezolva prin construirea de centrale moderne pe gaze naturale, deoarece regiunea Transilvaniei este bogată în asemenea resurse. "O centrală pe gaze se poate instala într-un interval de la 6 la 18 luni", a afirmat Jean Constantinescu.
Romgaz a anunţat că doreşte preluarea CET Iernut de la Elcen Bucureşti, care funcţionează pe gaze naturale, devenind astfel producător integrat. Elcen are datorii de circa 50 de milioane de euro către Romgaz. Conform lui Constantinescu, Romgaz, care a înregistrat anul trecut un profit net de 250 de milioane de euro, are suficiente fonduri pentru modernizarea centralei.

×
Subiecte în articol: economic