x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Amnistie fiscală pentru fermierii calamitaţi

Amnistie fiscală pentru fermierii calamitaţi

de Elena Stan    |    03 Iun 2014   •   21:33
Amnistie fiscală pentru fermierii calamitaţi
Sursa foto: Thinkstock
Producătorii agricoli care nu au înregistrat venituri vor fi scutiţi de impozitul pe venit
Producătorii agricoli care nu au înregistrat venituri anul trecut din cauza calamităţilor vor beneficia de amnistie fiscală pentru impozitul pe norma de venit, a declarat ieri vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
“Salut iniţiativa Ministerului de Finanţe prin care cei care nu au înregistrat venituri în anul 2013, pentru că au avut calamitate producţiile, iar conform legislaţiei în vigoare trebuiau să plătească un impozit la norma de venit, vor avea o amnistie fiscală, adică nu vor mai trebui să plătească acele sume. De acum, legislaţia va fi foarte clară: cei care nu au înregistrat venituri nu pot să plătească impozit pe norma de venit. Avem o colaborare foarte bună cu Ministerul de Finanţe şi cred că, aşa cum am identificat soluţii pe această zonă, vom găsi şi pentru taxa pe stâlp sau pe alte zone care afectează agricultura”, a afirmat Daniel Constantin, la Palatul Parlamentului.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, impozitul pe venitul din activităţi agricole datorat pentru anul fiscal 2013 de către agricultorii şi asociaţiile agricole care au înregistrat pagube în cursul anului trecut, din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile sau extreme, va fi diminuat proporţional cu gradul de calamitate al producţiei.
Pentru a beneficia de această măsură de sprijin, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: impozitul a fost stabilit pe bază de norme de venit, pentru producţia agricolă nu au fost încheiate poliţe de asigurare şi producţia a fost calamitată în proporţie de peste 30%. Gradul de calamitate se dovedeşte cu documentul emis de autoritatea competentă, în condiţiile legii, precizează MFP.

Ajutoare de minimis pentru grindină
Sumele necesare pentru acordarea unor despăgubiri producătorilor afectaţi de fenomenele meteo nefavorabile, sub forma unui ajutor de minimis, vor fi asigurate din bugetul Ministerului Agriculturii, însă, deocamdată, nu a fost stabilit cuantumul pentru că există doar o evaluare primară, a spus Constantin. “Ne-am manifestat intenţia ca producătorii afectaţi de grindină, din jurul Bucureştiului, dar şi din alte zone din ţară, pe zona de solarii, de legumicultură, să primească anumite despăgubiri printr-un ajutor de minimis. Încă nu am stabilit cuantumul, avem doar o evaluare primară, dar, după ce vom face toate evaluările, cu siguranţă vom căuta să identificăm sumele necesare, pentru că vorbim de bugetul de stat. Nu sunt sume foarte mari şi cred că le putem suporta fără niciun fel de rectificare din bugetul MADR”, a spus Constantin, întrebat de nivelul ajutoarelor acordate legumicultorilor.
În opinia acestuia, soluţia pe termen mediu şi lung pentru despăgubirea agricultorilor o reprezintă fondurile mutuale, care “vor începe în acest an activitatea în România”.

Potrivit unui proiect de HG valoarea sprijinului financiar se exprimă sub forma unei subvenţii, iar cuantumul sprijinului financiar este de 27 lei/metrul pătrat pentru geam sere şi de 3 lei/metrul pătrat de folie de plastic solarii.
Valoarea totală a ajutorului de minimis nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două precedente.



×