Dupa ce a amenintat cu tribunalul, Gigi Becali a devenit mai conciliant si se arata gata sa-si plateasca restantele daca i se demonstreaza de ce este dator.
Sechestrul pus de Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), pe averea lui Gigi Becali a fost o miscare rapida si surprinzatoare care l-a prins in ofsaid pe finantatorul Stelei. Bodu spune ca a fost obligat chiar de Becali sa se grabeasca si explica de ce nu a asteptat sa urmeze procedura clasica: trimiterea inspectorilor fiscali pentru constatare, decizia instantei de constatare a insolventei si actiune in instanta impotriva administratorilor pentru probarea falimentarea deliberata. Apoi, ar fi urmat o perioada de asteptare in care Becali trebuia sa primeasca notificare sa i se acorde un termen de contestare a masurii. PREVEDERI. Toti acesti pasi au fost ocoliti de Bodu. "Legea Codului de procedura fiscala permite ca atunci cand exista pericolul ca debitorul sa instraineze bunurile mobile sau imobile, organul fiscal sau vamal poate sa instituie masuri asiguratorii, ca o garantie ca-si mai poate recupera creanta", spune Sebastian Bodu. Sechestrul pe averea lui Becali a fost pus ca urmare a intentiei acestuia de a-si instraina pachetul de actiuni. Codul de procedura fiscala coroborat cu Codul de procedura civila permite aplicarea in regim de urgenta a masurii de executare silita. AUDIENTA. Gigi Becali a fost ieri in audienta la Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice. El a precizat ca a inregistrat mai multe cereri la ANAF. "Ii cer domnului Bodu sa mi se comunice o decizie prin care sa mi se spuna pentru ce sunt dator, de ce sunt dator, iar daca sunt sa-mi spuna suma. Apoi, in baza Codului de Procedura Fiscala, sa se puna o garantie bancara, o polita imobiliara sau bilet la ordin pentru cat insumeaza datoria. Sa mi se ridice sechestrul, iar, daca judecatorul va spune ca datoria e a mea, atunci se va executa garantia bancara, banii din contul meu si voi plati", a precizat Becali. El a continuat: "Daca nu mi se comunica suma si decizia pentru care mi s-a pus sechestru pe bunuri, voi face plangere penala. In Codul Penal, articolele 246-249 reglementeaza aceste lucruri si se refera la «abuzul in serviciu prin ingradirea drepturilor cetatenilor si crearea unor situatii de inferioritate». Nici la ora asta nu are un proces-verbal sau o decizie. Daca el produce o tulburare a unei unitati, aceasta se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda. Dar, dupa aia, il iert eu, retrag plangerea, pentru ca nu ma intereseaza sa fie condamnat, ci sa nu mai fie in fruntea Fiscului. Asta ar fi cea mai potrivita pedeapsa pentru el. Apoi le spun eu, lasati-l liber, dar dati-l afara".
CAM TOATA DIVIZIA A E DATOARE LA STAT
|
Conform ANAF, la data de 30 septembrie 2005, aproape toate cluburile din Divizia A aveau datorii mai mari sau mai mici catre stat, care se ridica la suma de 112.625.497 lei noi, adica la peste 32 de milioane de euro! Lider intr-un asemenea clasament ar fi Steaua, cu 11,5 milioane de euro, urmata de Dinamo cu 6,6 milioane euro, FC National cu 3 milioane de euro, Otelul cu 2,9 milioane de euro si Rapid cu 2,5 milioane de euro. Vestea punerii sechestrului pe averea lui Gigi Be-cali a starnit reactii diferite. "AFC Rapid nu are datorii. Domnul Copos nu are treaba cu nici o datorie", a spus Dinu Gheorghe, presedintele giulestenilor, incercand sa-si apere seful. "Pe noi nu ne intereseaza datoriile Stelei. Noi avem intelegere cu ANAF sa platim esalonat", a spus Nicolae Badea, presedintele CA de la Dinamo. "S-au calificat trei echipe si trebuie distrus si fotbalul. E o razbunare. Nu le-au convenit succesele fotbalului romanesc", a comentat presedintele LPF, Dumitru Dragomir. "Daca se pune sechestru la FC National ar fi ceva ilegal. Ma bazez pe Codul de Procedura Fiscala la care face referire si domnul Bodu", a spus Constantin Iacov, noul presedinte al CA de la FC National. "Daca nu ne esaloneaza datoriile, sa ne desfiinteze", a concluzionat presedintele Gloriei, Jean Padureanu.
|
Citește pe Antena3.ro