Guvernanţii sunt tot mai disperaţi să strângă bani la bugetul de stat. După ce a tăiat banii pentru mame şi a introdus un impozit de 5,5% pentru pensiile între 740 şi 1.000 de lei, premierul Boc a anunţat marţi seară la TVR că în cadrul ANAF va fi înfiinţat un departament special care se va ocupa cu analiza averilor mari. „Aceia care au venituri foarte mici sau aproape inexistente, dar în spate au vile, maşini de lux, concedii în străinătate, opulenţă vor trebui să spună de unde au aceste resurse financiare. Iar dacă nu pot spune, aceste diferenţe se impozitează cu 16% şi banii merg la bugetul de stat, iar dacă există şi o infracţiune, e treaba penalului să analizeze”, a declarat premierul Emil Boc marţi seară la postul public de televiziune TVR 1.
Boc susţine că în acest mod vor fi sancţionaţi cei care contribuie la evaziunea fiscală. Măsura vizează 200-300 de persoane, „cei care au iahturi, vile şi îşi petrec vacanţele în locurile unde tarifele sunt extrem de mari, iar ei nu pot să justifice (cheltuielile – n.r.) prin veniturile declarate”, potrivit declaraţiei ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu. „Pentru acele persoane fizice care nu îşi declară veniturile, adică sunt în situaţia să aibă venituri foarte mari şi impozite zero, fără să aibă venituri a căror impozitare să se fi făcut în mod legal, le transmit că nu pot să stea liniştite”, a declarat Ialomiţianu.
Guvernul a decis săptămâna trecută că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 de lei sumele declarate vor plăti un impozit de 16% pentru diferenţa dintre cele două valori. „Am verificat bazele de date şi am constatat că avem foarte multe firme cu datorii în România şi patroni foarte bogaţi care în decursul ultimilor ani au omis în mod deliberat să îşi înregistreze veniturile pe societate, lucrând la negru, făcând evaziune fiscală, sustrăgându-se de la plata impozitelor, iar cu aceşti bani şi-au construit case, şi-au plătit excursii de sute de mii de euro, şi-au cumpărat bijuterii, iahturi, elicoptere sau avioane de lux. Aceşti oameni sunt ţinta noastră, pe aceşti oameni intenţionăm să-i controlăm în perioada următoare”, explica şeful ANAF, Sorin Blejnar.
O altă sursă de venit la bugetul de stat vor fi economiile rezultate din concedierea bugetarilor. Deşi, potrivit premierului Boc, numărul de bugetari a scăzut în noiembrie la 1,27 milioane de persoane, sub limita convenită cu FMI, disponibilizările vor continua şi anul viitor.