Fiscul nu a utilizat decât 5% din împrumutul de 70 de milioane de euro luat de la Banca Mondială în anul 2013 pentru informatizarea instituţiei. Şi aceasta în condiţiile în care românii pierd mai mult de o zi pe an pe la la ghişeele sale pentru a-şi plăti taxele şi impozite.
Şefii de la ANAF nu par deranjaţi de cozile de la ghişee şi nici de funcţionarii instituţiei care nu se mai văd din teancurile de dosare, dar îşi propun să mărească gradul de colectare voluntară. Au lăsat să treacă pe lângă ei 70 de milioane de euro, bani pe care ar fi putut să-i utilizeze pentru softuri şi baze de date performante care să uşureze viaţa contribuabililor şi a angajaţilor instituţiei.
„Programul cu Banca Mondială trenează de mult timp. Din 2013 şi până acum, deci în doi ani şi jumătate, am consumat 5%, mi se pare inacceptabil de puţin într-un context în care, dacă te duci la orice administraţie de sector, în Bucureşti, capitală europeană, nu poţi plăti cu cardul taxe şi impozite. Este inacceptabil”, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Acesta a explicat că informatizarea ANAF trebuie să înceapă, pentru că nu poţi să discuţi despre conformarea voluntară şi despre îmbunătăţirea colectării taxelor dacă nu faci un mediu mai prietenos pentru contribuabil.
Românii nu se înghesuie să-şi achite taxele și impozitele pentru că sunt umiliţi pe la ghişee. Alta ar fi situaţia dacă ar putea să le achite cu cardul bancar