x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiză CFA România: Deficitul bugetar ar putea ajunge la 6,5%. Impactul economic se va resimți până la sfârșitul anului

Analiză CFA România: Deficitul bugetar ar putea ajunge la 6,5%. Impactul economic se va resimți până la sfârșitul anului

09 Apr 2020   •   12:34
Analiză CFA România: Deficitul bugetar ar putea ajunge la 6,5%. Impactul economic se va resimți până la sfârșitul anului

Impactul economic al pandemiei cu coronavirus se va resimţi puternic până în ultimul trimestru al anului, iar deficitul bugetar ar putea ajunge la  6,5%, potrivit unei analize realizate de CFA România.

48% dintre participanții la sondaj prevăd că declinul economic se va resimți până în trimestrul IV 2020.

În privința cursul de schimb eur/ron, circa 95% dintre respondenți  anticipează deprecierea leului în următoarele 12 luni. Peste 6 luni acesta ar ajunge la 4,9370 lei/eur, iar după 12 luni la o valoare medie de 4,9954 lei/eur.

Rata anticipată a inflaţiei, în perioada aprilie 2020-aprilie 2021, a înregistrat o valoare medie de 3,79%.

"Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a primei de risc a României, aproximativ 87% dintre participanţi prevăzând o creştere a preţului CDS cu scadenţa de 5 ani.

Peste 63% dintre participanţi consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate.

În martie se observă o majorare, chiar dublare a abaterii medii pătratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, ceea ce arată o incertitudine ridicată în rândul participanţilor cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici", se arată în comunicat.

În martie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 27,7 puncte, până la 20,8 puncte, cea mai mică din iulie 2012, iar faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 14,1 puncte.

Indicatorul condiţiilor curente a scăzut, faţă de luna anterioară, cu 57,5 puncte (record istoric), până la valoarea de 13,1 puncte, cea mai mică din august 2012, în timp ce faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 34 puncte.

Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 12,8 puncte până la valoarea de 24,7 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 4,2 puncte).

Indicatorul de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către Asociaţia CFA România în mai 2011.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFAR), calificare administrată de CFA Institute (USA). Are 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFAR).

 

×