x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiză: Dobânda de politică monetară a crescut din cauza crizei politice și a inflației

Analiză: Dobânda de politică monetară a crescut din cauza crizei politice și a inflației

20 Oct 2021   •   19:00
Analiză: Dobânda de politică monetară a crescut din cauza crizei politice și a inflației

Dobânda de politică monetară a ajuns la 1,5% la începutul lunii octombrie, majorându-se cu 0,25%, arată BNR. Motivele majorării se regăsesc în creșterea inflației, scumpirile la alimente și energie, criza politică dar și contextul internațional, arată o analiză OTP Bank. 

Totodată, au crescut dobânzile interbancare și randamentele externe care au dus însă la majorarea costul de risc pentru activele româneşti. 

"De la începutul lui 2021, şi mai ales din vara acestui an, s-au schimbat multe condiţii. Băncile centrale au început să evalueze mai atent o creştere permanentă a inflaţiei, iar curba randamentului marilor economii a început să se mişte în sus. Ratele mai ridicate din SUA şi din zona euro contribuie la majorarea primelor de risc pentru activele din pieţele emergente, ceea ce împinge evoluţia dobânzilor din România şi din regiune pe o pantă ascendentă. În plus, există factori interni care indică o viitoare înăsprire a reglementării monetare, inflaţia ajungând la nivelul de 6,3% la finalul lunii septembrie, iar previziunile indică o continuare uşoară a acestei creşteri până cel puţin în luna decembrie", arată cercetarea OTP Bank.

Dobânda de referință va depăși 2% anul viitor, potrivit estimărilor. 
"Există mai multe motive pentru care să ne aşteptăm la creşteri ale ratei în viitor, dar mai întâi trebuie să reamintim că atât curbele de randament ale SUA, cât şi ale zonei euro, s-au majorat treptat, ceea ce conduce la o creştere a costurilor de finanţare pentru economiile emergente precum România".

În același timp, previziunile spun că majorarea inflaței este doar un fenomen temporar dar aceasta se va menține și în  2022. A explodat la sfârșitul lunii trecute depășind 6,3% și se așteaptă să ajungă la 8% la sfârșitul anului. Întrucît prețurile la energie se vor reduce în al doilea trimestru al anului viitor, inflația va fi mai mică, potrivit analizei. 

Mai mult, deficitul structural al României este de 7%, cel mai mare din UE.



 

×