x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ANALIZĂ LE MONDE/Ce ţări vor mai apela la ajutorul FMI

ANALIZĂ LE MONDE/Ce ţări vor mai apela la ajutorul FMI

de Marina Constantinoiu    |    19 Noi 2008   •   00:00

După Islanda, Ungaria, Ucraina, în curând Pakistanul şi poate Libanul. Summitul G20 a confirmat sâmbăta trecută că FMI are cu adevărat rolul de pompier, care să stingă focarele de incendiu înainte ca ele să înceapă să comunice de la ţară la ţară, comentează cotidianul francez Le Monde.



Cronologia degradării economice retrasează mecanismul propagării crizei creditelor. Din ianuarie sunt afectate Statele Unite, Spania şi Portugalia, reaminteşte economistul-şef al Coface, unul dintre liderii pieţei franceze în credit-asigurare. Explozia balonului imobiliar a inversat de la o zi la alta perspectivele privind creşterea economică. În martie a fost rândul Marii Britanii, al Irlandei, al Japoniei, al Italiei şi al ţărilor baltice, dar şi al Canadei şi Mexicului. Pentru ca în septembrie să vină rândul Franţei, Islandei şi Hong Kong-ului să întâmpine dificultăţi în efectuarea plăţilor. Pentru Franţa – ca şi pentru Italia şi Japonia în martie – este vorba în primul rând despre consecinţele crizei bancare şi ale unei crize de încredere ce minează investiţiile şi atrage după sine o puternică aversiune faţă de risc. Simultan, ţările emergente, deseori debitoare în valută, sunt afectate şi ele: Vietnam, Africa de Sud, Ungaria şi, din nou, ţările baltice.

CREDITE ŞI IAR CREDITE
În plus, notează Le Monde, extinderea creditelor a fost în 2007 foarte puternică, în special în ţările emergente din Europa (+60% în România, +51% în Rusia, peste 40% în ţările baltice), în America Latină (+37% în Argentina, +29% în Brazilia) sau în Vietnam (+50%). Acum, acest balon al creditelor explodează, afectând în special ţările Europei Centrale şi de Est. În februarie 2007, Ungaria a fost nevoită să lase forintul (moneda naţională) să fluctueze, iar acesta s-a depreciat mult sub efectul atacurilor speculative, în timp ce intrarea în zona euro a fost amânată. Acest tip de "scenariu", se tem analiştii, ar putea să se extindă la alte ţări care până acum au rezistat: România, Bulgaria, "foarte vulnerabile la credit crunch (penuria de credit)".

×
Subiecte în articol: economic