x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiza Sfin: Bugetul - creaţie lirică

Analiza Sfin: Bugetul - creaţie lirică

de Jurnalul National    |    15 Oct 2007   •   00:00

Executivul a compus bugetul pe ritmul unor indicatori rupţi din imnuri patriotice. Venituri publice de 39,6% din produsul intern brut (PIB), creştere economică de 6,5%, inflaţie de 3,8%, curs euro/leu de 3,18.

Aşa arată cifrele pe care Guvernul Tăriceanu, inspirat de poetul Varujan Vosganian, şi-a construit probabil ultima creaţie lirică, idila bugetului pentru 2008. Această operă poetico-bugetară prezintă in forma optimistă, idealizată chiar, viaţa şi fiscalitatea de pe plaiurile mioritice de anul viitor.

E adevărat, pentru 2007 premisele nu sunt atăt de roz: veniturile bugetare se vor situa in jurul cifrei de 33% din PIB, creşterea economică s-a incetinit, ultima estimare a optimistei Comisii de Prognoză este de 6,1%. Inflaţia, in schimb, o ia razna pe cămpii, pe la 6%.

După principiul "răul, ramul mi-e prieten numai mie", ministrul Economiei şi Finanţelor pariază pentru 2008 pe un an agricol bun, care va rezolva toate deficienţele circumstanţiale care deformează imaginea impecabilă a Romăniei in ochii investitorilor.

Proiectul de buget prezentat de Guvern este unul electoral: 6% din PIB au fost alocate educaţiei, alte 4,5 sănătăţii şi nu mai puţin de 11,9% protecţiei sociale. De unde va face Guvernul rost de bani? Citiţi pe larg in Săptămăna Financiară.

  • Florin Rusu

×
Subiecte în articol: economic