x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Andreea Paul-Vass: Din 2009, benzina s-a scumpit cu 93% în România faţă de 49% în UE. "Concurenţa europeană e mai ascuţită"

Andreea Paul-Vass: Din 2009, benzina s-a scumpit cu 93% în România faţă de 49% în UE. "Concurenţa europeană e mai ascuţită"

de Daniel Ionaşcu    |    24 Feb 2012   •   12:51
Andreea Paul-Vass: Din 2009, benzina s-a scumpit cu 93% în România faţă de 49% în UE. "Concurenţa europeană e mai ascuţită"

Pretul benzinei a crescut cu 93% in Romania intre 2009 si 2012, in vreme ce in Uniunea Europeana (UE) avansul a fost de 49%, potrivit unui comunicat transmis de Andreea Paul, consilier de stat al primului ministru, si citat de Agerpres.

Cresterea a survenit de la 0,666 euro/litru la 1,285 euro/litru, iar perioada analizata a fost 12 ianuarie 2009 - 24 februarie 2012 Concomitent, in aceeasi perioada, pretul motorinei a crescut cu 68% in Romania si cu 48% in UE.

Benzina s-a scumpit cu 4,2% in Romania, in perioada 12 ianuarie - 24 februarie 2012, in timp ce in Uniunea Europeana pretul mediu a scazut cu 2,2%,

In acelasi timp, pretul motorinei a crescut in Romania cu 3%, in aceeasi perioada, in timp ce pretul mediu european stagneaza, conform sursei citate.

Tara scumpirilor pe banda rulanta

"Concurenta europeana e mai ascutita decat la noi, in consecinta, nu preia atat de repede tendinta cotatiilor internationale la produsele petroliere", este mentionat in comunicat.

Pretul benzinei 95, in Romania, era vineri de 1,285 euro/litru (5,60 lei/litru), in crestere cu 4,2% fata de pretul inregistrat la inceputul anului, iar Romania se pozitioneaza pe locul doi in UE in topul celor mai mici preturi, dupa Cipru.

In Romania, pretul benzinei este cu 15% mai mic decat in Uniunea Europeana, iar cel al motorinei este cu 10% mai mic, potrivit consilierei.

Petrolistii, anchetati de Consiliul Concurentei

Consiuliul Concurentei investigheaza companiile petroliere prezente pe piata din Romania pentru cartel si intelegeri privind preturile combustibililor, rezultatele acesteia urmand a fi facute publice la jumatatea acestui an. Institutia condusa de Bogdan Chiritoiu a amendat companiile Petrom, OMV Petrom Marketing, Rompetrol, Lukoil, MOL si Agip cu o suma totala de 200 de milioane de euro, pentru retragerea de comun acord a unui sortiment de carburanti.

Companiile au anuntat deja ca vor contesta decizia. In privinta preturilor, acestea argumenteaza scumpirile prin majorarea accizelor, cresterea TVA de la 19% la 24% in 2010 si cotatiile mari ale barilului de titei pe plan international, ca urmare a revoltelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, la care se adauga tensiunile dintre SUA si Iran. La acestea se mai adauga variatiile cursului de schimb leu-dolar. Dupa ce ieri Petrom a scumpit carburantii, azi Rompetrol a luat aceeasi masura.

×