x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Andreea Vass, mama incompatibilităţilor Economiei

Andreea Vass, mama incompatibilităţilor Economiei

de Daniel Ionaşcu    |    07 Feb 2012   •   14:58
Andreea Vass, mama incompatibilităţilor Economiei

Proaspat nominalizata pentru portofoliul ministerului Economiei, Andreea Paul-Vass a adunat o serie de incompatibilitati care de care mai mari. Atat de evidente incat propria colega de partid, Sulfina Barbu, o acuza saptamana trecuta de conflict de interese in cazul numirii sale in comisia de privatizare a Hidroelectrica.

Jurnalul National a prezentat in editia de ieri faptul ca Vass detine in nume propriu 3.000 de actiuni la Alro, principalul "client" al Hidroelectrica pentru energia produsa iar sotul sau are 140.000 de titluri la Fondul Proprietatea, care la randul sau detine 20% din Hidroelectrica, potrivit ultimei declaratii de avere postata pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG) si datata 15 iunie 2011.

Acum, o data cu nominalizarea la carma Economiei, Vass si-a extins portofoliul de incompatibilitati din moment ce detine 200 de actiuni la Transelectrica si alte 100 la Transgaz, transportatorii nationali de electricitate si gaze. Cristian Paul, sotul sau are si el actiuni direct la companii de care se va ocupa fix consoarta proprie: 30 de bucati la Iprochim si 400 de unitati la Oil Terminal.

De asemenea, gasim 500 de actiuni la Rompetrol Rafinare, unde statul detine 44,69% din actiuni prin conversia datoriilor. Aici proprietarul este ministerul Finantelor, insa Vass va avea tangential de furca cu faptul ca ministerul Economiei se ocupa de domeniul petrolier.

Romcontrol, contracte de la Ministerul Economiei si Nuclearelectrica
In fine, sotul sau detine actiuni in valoare de 63.700 lei la Romcontrol, unde este din aprilie 2011 presedinte si director general. Romcontrol, care se ocupa de evaluari in domeniul economic. Aceasta a primit anul trecut in data de 16 septembrie un contract de 350.000 de lei fara TVA de la Mnisterul Economiei pentru monitorizarea carburantilor, biocarburantilor si combustibililor lichizi prin esantionare. Acesta si a fost incheiat prin negociere deoarece "serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice", potrivit Sistemului Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Un alt contract, de 42.000 de lei fara TVA, a fost castigat si de la Nuclearelectrica. Romcontrol, devenita firma familiei Paul, a fost prima companie de stat privatizata in Romania, anterior numindu-se Oficiul pentru Controlul Marfurilor.

Saptamana trecuta Vass a fost in centrul atentiei deoarece, in calitate de membru al comisiei guvernamentale de privatizare Hidroelectrica, ea va avea acces prioritar, din timp, la mai multe informatii legate de listarea companiei. Statul va lista 10% din Hidroelectrica pe bursa in toamna acestui an. Vass a negat pe blogul sau ca ar fi in conflict de interese.

Se autosesizeaza ANI?
Deputatul PNL Horea Uioreanu a solicitat acum cateva zile ca ANI sa se autosesizeze cu privire la acest caz. "'Hidroelectrica este o companie de importanta nationala. Solicitarea mea vine in contextul in care cumnatul Andreei Paul-Vass, Dan Paul, detine firma de brokeraj Finaco Securities, este presedinte al Asociatiei Brokerilor si membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB)', a afirmat Uioreanu.

Potrivit recomandarii 10/2000 a Consiliului de Ministri a Consiliului Europei "Conflictul de interese apare atunci cand functionarul public are un interes personal care influenteaza sau pare sa influenteze indeplinirea atributiilor sale oficiale cu impartialitate si obiectivitate. Interesele private ale functionarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizatii cu care functionarul public a avut relatii politice sau de afaceri". Definitia este preluata din "Ghidul privind incompatibilitatile si conflictele de interese", realizat Agentia Nationala de Integritate (ANI).

Mama, in incompatibilitate. Sora, in ascensiune
Incompatibilitatile sunt intrate bine in familie. Anul trecut, parchetul de la langa Tribunalul Salaj a amendat-o cu 400 de lei pe Marioara Vass, mama viitoarei ministre, deoarece firma SC Mavas M&G SRL, in care era actionar impreuna cu sotul sau Geza Vass, a primit mai multe lucrari pe bani publici din partea primariei din comuna Bobota, unde detine functia de consilier local.

De cand a fost consiliera fostului premier Emil Boc, bunastarea a dat si peste sora sa, Iulia Vass.

Cifra de afaceri a Vass Lawyers, firma acesteia, a urcat cu 90% in 2011 fata de 2010, insa compania a anuntat intr-un comunicat ca veniturile s-au bazat in totalitate pe contracte cu mediul privat.

Ce avere detine familia Paul
Impreuna cu sotul sau Andreea Paul detin doua apartamente in Bucuresti, plus jumatate dintr-o cabana la Busteni, pe care o impart cu fratele broker, Dan Paul. Aceasta din urma provine din succesiunea dupa tatal sotului. De asemenea, fiecare mai detine cate un autoturism, Mitsubishi si Mercedes, fabricate in 2007.

Colectia de tablouri si obiecte de arta valoreaza 12.000 de euro iar in trei depozite mai tine circa 21.000 de lei si 10.000 de euro. Are, insa, de platit un credit de 140.000 de lei la Banca Transilvania, contractat in 2005. Sotul a mostenit 85.000 de lei si mai are aproximativ 7.200 de euro, 1.300 de dolari si 1.500 de lei.

×
Subiecte în articol: andrea paul vass